Formål
Formålet med studiet er at få en dybere forståelse af og nuancere den nordiske børnehave-/vuggestuepædagogik ved hjælp af en gennemgang af relevant litteratur. Forskerne undersøger forskellige tilgange inden for børnehave-/vuggestuepædagogik og udforsker resultaterne af flere års forskning i børns læring i børnehaven, især på baggrund af læreplaner for daginstitutionen. Målet er at præsentere en bæredygtig pædagogik, som fremmer kreativitet hos de fremtidige generationer. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvilke forskellige tilgange inden for børnehave-/vuggestuepædagogik findes i litteraturen? 2) Hvilke spændinger kan der identificeres i definitionen af børnehave-/vuggestuepædagogik i litteraturen? 3) Hvad er de fælles elementer blandt de forskellige pædagogiske tilgange i børnehave-/vuggestuelitteraturen?
Resultat
Analysen identificerede fem forskellige tilgange til pædagogik og de udfordringer, som de repræsenterer i børnehave-/vuggestuepædagogisk litteratur. Disse tilgange inkluderer: pædagogik gennem samarbejde, støtte strukturer, didaktik, ekspertise og en fremtidsorienteret tilgang. Resultaterne viser, at pædagogikken i daginstitutionen er påvirket af forskellige teoretiske perspektiver og værdier – både fra pædagogernes og politikernes side. Forskerne konkluderer, at der er behov for en kritisk forståelse og redefinering af børnehave-/vuggestuepædagogik for at fremme dialog og fælles forståelse blandt forskere, pædagoger, studerende og politikere.
Design
Datamaterialet blev indsamlet via søgninger i to databaser med søgeordet "børnehave-/vuggestuepædagogik" ("early childhood education pedagogy"). Efter at have vurderet relevansen og frekvensen af referencer i andre publikationer og nationale læreplaner, blev der udvalgt 41 videnskabelige artikler og rapporter. Disse blev analyseret ved hjælp af tematisk indholdsanalyse.
Referencer
Kangas, J., Ukkonen-Mikkola, T., Harju-Luukkainen, H., Ranta, S., Chydenius, H., Lahdenperä, J., Neitola, M., Kinos, J., Sajaniemi, N. & Ruokonen, I. (2021). "Understanding different approaches to ECE pedagogy through tensions". Education sciences, 11(12):790.
Opdragsgiver
Helsingfors Universitet, Finland