Formål
Studiet undersøger relationer og samspil mellem forældre og personale i danske vuggestuer. På baggrund af etnografisk feltarbejde blandt pædagoger og familier i to primære og to supplerende danske vuggestuer samt en historisk redegørelse og analyse af vuggestuens udarbejdelse og videreudvikling af idealer for kulturelle omgangsformer, analyseres tænkemåder og begrundelser for det daglige forhold mellem forældre og vuggestuepædagoger. Studiet undersøger, hvordan disse tænkemåder og begrundelser kan forklares, samt hvilken betydning de får for samspillet mellem forældre og vuggestuepædagoger i dagens danske vuggestuer.
Resultat
Arbejdet med at opbygge et tillidsforhold mellem forældre og vuggestuepædagoger beskrives som en kontinuerlig dans, hvor forholdet mellem parterne forhandles, og hvor forholdet blandt andet afspejler den asymmetri, der opstår, fordi vuggestuepædagogen ofte befinder sig i en magtposition i forhold til forældrene. Både kropssprog og verbale dialoger påvirker tillidsarbejdet, enten i positiv eller negativ forstand. Tillidsbrud forekommer meget vanskelige at reparere. Forældre, der forsøger at reparere facaden, når deres børn har slået revner i den, forældre, der kan grine og joke sammen med vuggestuepersonalet, og forældre, der deltager i vuggestuens hverdag, men hverken for meget eller for lidt, beskrives af pædagogerne som tillidsvækkende eller “civiliserede“. Vuggestuepædagogernes opfattelse af forældre som enten tillidsvækkende og “civiliserede“ eller lidt tillidsvækkende og “uciviliserede“ er således ikke knyttet til forældrenes socioøkonomiske status, men derimod til deres grænsesætning. Uanset om hjemmene opfattes som kaotiske, eller om forældrene kræver særbehandling for deres børn og lignende, da sådanne faktorer fra vuggestuepædagogens synsvinkel viser, om forældrene anerkender vuggestuens rolle, arbejde og autoritet.
Design
Studiet har indsamlet data fra stuer i tre vuggestuer i et område i Danmark med 10-15 børn og 2-3 pædagoger og én medhjælper for hver stue. Området var multietnisk, hvilket vuggestuerne afspejlede. Dette område blev sammenlignet med et andet område i samme by. I det andet område var ca. 10 % af børnene af anden etnisk herkomst end dansk. Her blev stuer fra tre vuggestuer medtaget i studiet, hver med 14-16 børn og med to vuggestuepædagoger og to medhjælpere.
Referencer
Høyrup, A. R. (2018). "Tillidsarbejde og tydelighed: et studie af tillid, magt og afhængighed blandt pædagoger og forældre i danske vuggestuer". Akademisk avhandling. Aarhus Universitet.