Formål
Studiet udforsker, hvordan magtforhold påvirker børns oplevelse af tilknytning i legegrupper, og hvordan børn udtrykker deres handlekraft. Forskerne ser også på, hvordan strukturel magt (pædagogisk autoritet) og pædagogisk indsigt kan hjælpe pædagogerne med at understøtte forskellige dynamikker i børns legegrupper. Forskningsspørgsmålet er: Gør brugen af strukturel magt det muligt for det pædagogiske personale at skabe en række muligheder for at styrke børns handlekraft og give børnene erfaringer med forskellige sociale roller.
Resultat
Resultaterne viser, at børn ikke altid er bevidste om deres rolle, og om hvordan de bruger magt i leg, eller hvad det betyder at deltage og høre til. Som en del af deres pædagogiske ansvar gav personalet tydelig vejledning og forklaringer til børnene om normer, som er knyttet til social interaktion. En strategi, som involverer gruppering og omgruppering af børn for at lade dem opleve at forskellige sociale roller havde en positiv effekt på hvert enkelt barns ret til at deltage og høre til i en jævnaldrende gruppe. Forskerne bag studiet mener, at denne tilgang bør være en integreret del af den pædagogiske praksis med henblik på, at hvert barn får en oplevelse af at høre til.
Design
Datamaterialet består af videoobservationer, både af børns frie leg og aktiviteter, som er planlagt af personalet, samt interview med børn og ansatte i tre norske børnehaver. Dataene blev indsamlet af norske forskere fra en international forskergruppe, som deltog i projektet Politics of Belonging (2018–2020). Omkring hundrede børn i alderen tre til seks år blev observeret.
Referencer
Eidsvåg, G. M. & Rosell, Y. (2021). "The power of belonging: Interactions and values in children’s group play in early childhood programs". International Journal of Early Childhood, 53(1):83-99.
Opdragsgiver
NordForsk, Norge