Formål
Formålet med studiet er at undersøge pædagogers (preschool teachers) opfattelse af, hvad det ideelle antal børn på en stue (børnegruppestørrelse) i dagtilbuddet er.
Resultat
Overordnet finder forfatterne, at pædagogerne har svært ved at fastlægge den ideelle børnegruppestørrelse, da det ideelle antal børn på en stue afhænger af mange forskellige aspekter og er for komplekst at fastlægge.
Studiet identificerer fire tematiske kategorier, der udspringer af pædagogernes besvarelser angående den ideelle børnegruppestørrelse:
- Balance i gruppen. At der er balance mellem børnenes køn, alder, etnicitet og sociale baggrund. Ifølge pædagogerne skaber en aldershomogen gruppe og et lige antal piger og drenge på stuen større harmoni og bedre balance. Piger og drenge foretrækker forskellige lege, og det skaber gode rammer for, at børnene kan føle sig trygge. At både piger og drenge trives på stuen, prioriteres højt hos pædagogerne. Når der er stor spredning i børnenes alder, bliver børnene svære at håndtere, og det bliver vanskeligt for pædagogen at praktisere én pædagogik, der kan rumme alle børn i gruppen, hvis børnene er forskellige steder i deres modnings- og udviklingsproces.
- Mindre grupper. På trods af stor variation i pædagogernes nuværende børnegruppestørrelser svarer samtlige pædagoger i studiet, at de ønsker sig mindre børnegruppestørrelser med færre børn.
- Pædagogernes kompetencer. Pædagogerne er af den overbevisning, at hvis pædagogerne er kompetente nok, kan de håndtere enhver børnegruppestørrelse.
- Dagtilbuddets miljø. Det påpeges, at de fysiske rammer i dagtilbuddet skal kunne rumme børnene.
Design
Studiets datamateriale består af et spørgeskema, som blev besvaret af 698 pædagoger. Spørgeskemaet består overvejende af åbne spørgsmål, der blandt andet spørger ind til pædagogernes opfattelse af den ideelle børnegruppestørrelse i dagtilbuddet.
Referencer
Samuelsson, I. P., Williams, P., Sheridan, S., & Hellman, A. (2016). Swedish preschool teachers’ ideas of the ideal preschool group. Journal of Early Childhood Research 14(4), 444–460.
Opdragsgiver
Uoplyst