Formål
Studiet analyserer, hvordan spørgsmål om sandhed i tilknytning til fantastiske og religiøse figurer forhandles og etableres i en børnehave i adventstiden. Forskeren undersøger, hvordan de ansattes iscenesættelser af drillenissens narrestreger bliver et centralt element i børnehavens juleforberedelser, og hvordan drillenissen gradvist kommer til at fremstå som en karakter, som børnene tror fuldt og fast på. Artiklen sammenligner derefter fremstillingen af drillenissen med de ansattes ontologiske rammesætning af forskellige figurer fra fiktion og religion, og hvilke konsekvenser rammesætningen ser ud til at have for børnenes forståelse af dem.
Resultat
Design
Datamaterialet er indhentet via feltobservationer og interview i tre afdelinger med i alt 57 børn i alderen tre til seks år i en børnehave på Østlandet. Børnegruppen var kulturelt og religiøst mangfoldig og bestod af børn, hvis forældre havde forskellige former for kristen, muslimsk, hinduistisk eller ikke-religiøs baggrund. Første del af datamaterialet består af skriftlige observationer fra 37 dages feltarbejde, hvor de fleste observationer blev foretaget i adventsperioden. Anden del består af lydoptagelser af elleve gruppeinterview med i alt 30 af børnene.
Referencer
Iversen, R. L. (2021). "Rampenissen i barnehagen: Formidling og forhandling av ikke-empiriske figurers ontologiske status i adventstiden". DIN-Tidsskrift for religion og kultur, (1):9-40.