Formål
Studiet undersøger, hvordan nationale sprog og oprindelige folks sprog samt kulturelle elementer bliver brugt i en daginstitution i Nord-Sverige. Forskerne kigger især på, hvordan daginstitutionen skaber og bruger disse elementer, og hvordan de påvirker sprogmiljøet i daginstitutionen. Studiet diskuterer også rettighederne knyttet til oprindelige folks sprog, og hvordan de bliver fulgt i denne daginstitution.
Resultat
Resultaterne viser, at daginstitutionen har et tydeligt samisk præg med synlige tegn, legetøj og farver, som fremmer den samiske kultur og identitet. Dog er brugen af det samiske sprog hovedsageligt symbolsk, og der er begrænsede ressourcer til understøttelse af sprogundervisning. Studiet understreger vigtigheden af at støtte børns kulturelle identitet og behovet for mere omfattende tiltag inden for sprogundervisningen for at bevare og udvikle samiske sprog i uddannelsessystemet.
Design
Datamaterialet består af lokale politiske dokumenter, semistrukturerede interview og fotografier af det lingvistiske skolemiljø i en svensk daginstitution i en lille kommune i det sydlige Sápmi. Der blev gennemført to interview – et med to af pædagogerne og et med den samiske koordinator i daginstitutionen. Desuden tog forskerne billeder af miljøet i daginstitutionen, herunder skilte, opslagstavler og genstande, som repræsenterede forskellige sprog og kulturer i daginstitutionens forskellige rum.
Referencer
Straszer, B. & Kroik, D. (2021). "Promoting indigenous language rights in saami educational spaces: Findings from a preschool in southern saepmie". I Edina Krompák, Víctor Fernández-Mallat & Stephan Meyer (red.): Linguistic Landscapes and Educational Spaces (s. 124-144). Channel View Publications.