Preschool Children's Collaborative Science Learning Scaffolded by Tablets

Forfatter
Fridberg, M., Thulin, S., & Redfors, A.
Kilde
Research in science education
År
2017

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan teknologier såsom tablets kan anvendes i dagtilbud for at støtte børns kollaborative, undersøgende læring om naturvidenskabelige fænomener. Dette gøres ved at se nærmere på børns verbale kommunikation i løbet af forskellige voksenstyrede aktiviteter omhandlende de overordnede faser af vandets kredsløb, dvs. smeltning/frysning og fordampning/fortætning. Forfatterne undersøger, hvordan børn kommunikerer under arbejdet med vandfaser, og hvordan børnenes kommunikation påvirkes af forskellige læringskontekster og brugen af tablets.

 

Resultat

Forfatterne konkluderer, at produktion af video med langsom animation (slow animation) og tidsforkortet video (timelapse photography) er effektive digitale værktøjer til at styrke børns kollaborative læring om naturvidenskabelige fænomener. Analysen viser, at børnenes arbejde med disse teknikker ansporer børnene til at tage aktivt del i fælles diskussioner af og refleksioner over naturvidenskabelige fænomener og hypoteser. Ifølge forfatterne støtter tidsforkortet video børnene i at bemærke forskellige kendetegn ved naturvidenskabelige fænomener, mens video med langsom animation tvinger børnene til at reflektere over forskellige forklaringsmodeller i forbindelse med et naturfænomen, og hvordan man selv kan repræsentere disse i en video. Resultaterne peger på, at disse to teknikker synes at fremme mere avancerede refleksioner blandt børnene, hvor børnene aktivt undersøger det valgte naturfænomen (i dette tilfælde vandfaser), samtidig med at de har fokus på kreativ problemløsning. Derfor konkluderer forfatterne, at gruppediskussioner efterfulgt af eksperimenter, ’stimulated recall’-diskussioner ved hjælp af tidsforkortet video og børns egne produktioner af video med langsom animation er en udbytterig proces, når man arbejder med naturfænomener og børn i dagtilbud.

Design

Data er indsamlet i ét dagtilbud, hvor i alt ni børn i alderen 3-6 år og én pædagog deltog. Undersøgelsen bygger på videoobservationer af i alt otte forskellige aktiviteter omhandlende vandfaser, der blev igangsat ud fra fire forskellige læringskontekster: gruppediskussion, ’stimulated recall’-diskussion, produktion af video med langsom animation (slow animation) og eksperiment med eller uden tidsforkortet video (timelapse photography). Aktiviteterne var sat op omkring kollaborativt gruppearbejde og tog som hovedregel udgangspunkt i børnenes egne erfaringer.

En aktivitet varede typisk ½ til 1 time og startede med en fælles diskussion blandt børnene og pædagogen. Derefter fulgte en voksenstyret demonstration/et eksperiment, hvor børnene i større eller mindre grad deltog aktivt. Det kunne fx være, at børnene selv frøs eller optøede vand, eller at pædagogen demonstrerede fordampning ved at koge vand på komfuret med børnene stående omkring sig. En anden typisk aktivitet startede med en ’stimulated recall’-diskussion, hvor børnene så en tidsforkortet video eller en video med langsom animation med fokus på fordampning. Disse videoer havde børnene lavet ved hjælp af en tablet og i samarbejde med pædagogen. Herefter fulgte typisk endnu et eksperiment eller produktion af en video med langsom animation, hvor børnene brugte modellervoks eller LEGO til at genskabe den fordampningssituation, som de netop havde set i den tidsforkortede video. Ud fra en fænomenografisk og design-baseret forskningstilgang har analysen fokus på børnenes læringsprocesser, dvs. deres tanker, argumentation og ræsonnementer.

Referencer

Fridberg, M., Thulin, S., & Redfors, A. (2017). Preschool Children's Collaborative Science Learning Scaffolded by Tablets. Research in science education. DOI 10.1007/s11165-016-9596-9.

Opdragsgiver

Studiet har modtaget økonomisk støtte fra Kristianstad Universitet.