Formål
Studiet beskriver et projekt under FoU (Forskning og Utdanning) som blev gennemført i den private daginstitution Borgen i Moelv. Målet med projektet var at videreudvikle personalesamarbejdet i institutionen med hovedvægt på bevidstgørelse af de enkelte medarbejderes egen rolle og kommunikationsmønstre i personalegruppen gennem individuel vejledning og gruppevejledning. Vejledningen centrerede sig om de konkrete problemstillinger personalet oplever i forhold til deres arbejdssituation, og tager afsæt i udvalgte begreber fra systemteori der gennemgås og diskuteres.
Resultat
Det konkluderes i studiet at personalet har gode kommunikative kompetencer, at de har realistiske selvbilleder, og at de igennem forløbet er blevet mere bevidste om deres egne kompetencer. Personalet oplever at deres individuelle kommunikationsevne er forbedret efter at de har modtaget vejledning, og at kvaliteten i kommunikationsprocesserne er øget. Gennem vejledningen har de opnået en teoretisk viden som påvirker deres professionelle handlinger, refleksioner og det overordnede samarbejde inden for personalegruppen. De er blevet mere bevidste om at de har brug for hinanden og kan hjælpe hinanden. De bemærker at de er i stand til at realisere visioner og beslutninger. Den kontante tone blandt personalet kan dog opleves som hård indtil koderne på stedet er lært.
Design
Samplet består af det pædagogiske personale i en daginstitution. I alt er der 11 personer i samplet – 7 assistenter og 4 pædagoger. Disse følges over ni måneder via institutionsbesøg hvor der foretages individuel vejledning og gruppevejledning, føres formelle og uformelle samtaler samt gennemføres spørgeskemaundersøgelser.
Referencer
Børresen, M.B; Haug, H. (2006). Personalsamarbeid i barnehagen med vekt på kommunikasjon: Rapport fra et utviklingsprosjekt i Borgen Barnehage. Hedmark: Høgskolen i Hedmark.
Opdragsgiver
Det norske Utdannings- og forskningsdepartment