Formål
Formålet med studiet er at bidrage med viden om relationer mellem leg og læring og at se på disses betydning for børn og pædagoger i daginstitutioner og skoler. Studiet indeholder to dele: en udviklingsdel og en undersøgelsesdel. Der spørges: 1) ’Hvordan oplever pædagoger og lærere forholdet mellem målorienteret leg og læring, og hvilke dilemmaer oplever pædagoger og lærere når de arbejder med at integrere leg og læring?’ 2) ’Hvordan opfatter børn leg og læring, og hvordan skaber børn mening i de forskellige kombinationer af leg og læring som pædagogen og læreren organiserer? På hvilken måde kommer børns verden, erfaringer og intentioner til udtryk? Hvad vil børn når de involverer deres pædagoger og lærere i leg og læring?’ 3) ’Hvordan er relationen mellem leg og læring i de aktiviteter som pædagogerne og lærerne skaber? Hvilke forhold henholdsvis muliggør og begrænser integrationen af leg og læring, og kan integrationen af leg og læring konstrueres på børns vilkår?’.
Resultat
Studiets resultater peger på at der findes flere forskellige former for samspil som indeholder leg og læring, men at det kan være en stor udfordring for pædagogen eller læreren at skulle holde sig til det fastsatte emne og samtidig inkludere børns fantasi, kreativitet og lyst til leg. De pædagogiske og skolemæssige formål med et givent emne kan komme til at overskygge børns spontane udtryk. Undersøgelsen påpeger at børn betragter leg og læring som et dynamisk kontinuum snarere end som to adskilte størrelser. Når børn bliver bedt om at beskrive forskellen mellem leg og læring, forbinder det de lærer ”her og nu”, med lyst, mens det de skal lære i fremtiden i skolen, opfattes som noget der er nødvendigt og besværligt. I analysen opstilles fem fælles karakteristika ved leg og læring, nemlig fantasi, kreativitet, indflydelse, magt og positioner. Selv om børn ikke nødvendigvis skelner mellem leg og læring, så er det legens muligheder for at få indflydelse, for at vælge og for at indtage aktive positioner børnene fremhæver ved leg. Lyst forbindes også med det der er ”sjovt”. Studiet viser at forskellige typer af samspil mellem pædagoger og børn giver forskellige muligheder for integration af leg og læring. Sværest er det i de ”formbundne samspil” hvor pædagogen først og fremmest stræber efter at lære barnet noget. Der underordnes barnets indflydelse og kreativitet de voksnes intentioner, og fokus er på den opgave barnet forventes at løse. I ”eksplorative samspil” hvor pædagogen arrangerer situationer som åbner for forskellige løsninger og børnenes bidrag, og i ”fortællende samspil” hvor den voksne bygger meningsbærende verdener sammen med barnet og barnet har mulighed for at drive både leg og læring fremad, er der bedre muligheder for at integrere leg og læring. Det bemærkes i øvrigt at ”eksplorative” og ”fortællende” samspil oftest finder sted med mindre grupper af børn eller enkelte børn, idet det er vanskeligt at give plads til og følge børnenes indspil i større børnegrupper, ligesom det kan være vanskeligt at lade spøgefuldhed komme til udtryk her. Det konkluderes i studiet at for at leg og læring kan virke frugtbart sammen, er det vigtigt at have en målorienteret pædagogik som: 1) udfordrer læreren til at møde barnets livsverden samtidig med at læreren er orienteret mod de aktuelle læringsmål, 2) udfordrer læreren til at reflektere over hvordan man med respekt for børns spontane leg kan skabe eksplorative og fortællende samspil og 3) udfordrer forestillingen om hvordan fantasi, kreativitet og børns meningsskabelse kan komme til udtryk i alle sammenhænge af den pædagogiske praksis.
Design
Studiets sample består af personale og børn fra daginstitutioner, skoler og fritidshjem – i alt 19 pædagoger og lærere og 114 børn (63 børn mellem et og fem år og 51 børn mellem seks og ni år). Data indsamles ved hjælp af videoobservationer, interview med pædagoger, lærere og børn mellem fire og ni år samt spontane samtaler med pædagoger og lærere om videoobservationerne.
Referencer
Johansson, E.; Samuelsson, I. P. (2006). Lek och läroplan: Möten mellan barn och lärare i förskola och skola. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.
Opdragsgiver
Projektet er finansieret af Vetenskapsrådets Utbildningsvetenskapliga kommitté.