Formål
Evalueringen har til formål at afdække indholdet i og omfanget og betydningen af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagtilbuddene og i kommunerne. Denne rapport er den første del af evalueringen af læreplaner og giver overblik over kommunernes og dagtilbuddenes arbejde med pædagogiske læreplaner. Studiet fokuserer på kommunernes retningslinjer for de pædagogiske læreplaner, arbejdsprocessen omkring udarbejdelsen og kommunernes erfaringer med initiativer til at understøtte implementeringen af de pædagogiske læreplaner.
Resultat
Det konkluderes at dagtilbuddene stort set arbejder med alle seks læreplanstemaer, og at de i vid udstrækning har opsat mål for arbejdet. Evalueringen viser dog at de pædagogiske læreplaner i langt fra alle tilfælde har skabt nye aktiviteter i daginstitutionerne. Det er i overvejende grad kun dagplejelederne der vurderer at de pædagogiske læreplaner har betydet nye aktiviteter i dagplejen eller øget opmærksomhed på børn med særlige behov. Desuden er det især daginstitutioner med en stor andel af børn med en anden etnisk baggrund end dansk som endnu ikke har fået udarbejdet en pædagogisk læreplan. Ligeledes fremhæves det af disse daginstitutioner at det skriftlige inspirationsmateriale ikke har kunnet bruges i forhold til denne gruppe børn.
Design
Evalueringen bygger på spørgeskemaundersøgelser og casestudier. Analyserne i evalueringen bygger dels på landsdækkende kvantitative undersøgelser, dels på kvalitative casestudier i 11 kommuner.
Referencer
Sloth, M.; NIRAS Konsulenterne A/S; Danmarks Evalueringsinstitut; UdviklingsForum I/S; Amterne og Kommunernes Forskningsinstitut. (2006). Evaluering af loven om pædagogiske læreplaner. København: Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender.
Opdragsgiver
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender i Danmark