Læring for lek i barnehage og skolefritidsordning.

Forfattere
Greve, A.
Løndal, K.
Kilde
Nordisk Barnehageforskning 5(19), 1-14.
År
2012

Formål

Formålet med studiet er at bidrage til en diskussion af indholdet i norske dagtilbud og at undersøge, hvilken betydning leg kan have for læring blandt børn i dagtilbud.

Resultat

Ud fra studiets resultater konkluderer forfatterne, at leg skaber interaktion mellem børn og deres fysiske omgivelser, hvilket genererer læring i bred forstand. Det, som børnene udforsker i legens samspil med omgivelserne, er vigtigt for børnenes oplevelse af glæde og trivsel. Dette synes at medføre færdigheder i kropsbevægelse og social adfærd, som er afgørende for samspillet i børnenes videre leg, konkluderer forfatterne. Studiet viser, at dagtilbuddets styringsdokumenter lægger stor vægt på leg, men at der også kan observeres en ændring hen imod et mere målfokuseret syn på læring. Dette ses, ved at legen i højere grad end tidligere forventes at være læringsstøttende i forhold til skolefag. Analysen fokuserer primært på to temaer: 1) leg i interaktionen mellem barnet og de fysiske omgivelser og 2) leg i interaktionen mellem børn. Gennem empiriske eksempler fra børns erfaringer med de fysiske omgivelser i dagtilbuddet viser studiet, at legen kan føre til læring i bred forstand, idet legen synes at være spontan og tilfældig. Studiet viser, at børnenes selvvalgte leg har potentiale til at give meningsfulde erfaringer, ved at der skabes en fordybet interaktion mellem barnet og de fysiske omgivelser. Endvidere viser studiet, at legen har potentiale til at bidrage til udvikling af gensidig forståelse mellem børn, men også, at børn kan erfare vanskelige og problemfyldte sider ved socialt samspil gennem leg. I denne sammenhæng fremhæver forfatterne, at pædagogernes aktive deltagelse og anerkendelse kan fremme læring i leg. Studiet viser hermed, at det er vigtigt, at pædagogerne hjælper de børn, som af forskellige årsager har svært ved at komme ind i legen med andre børn.

Design

Datamaterialet baserer sig på feltarbejde i to dagtilbud. 20 børn under tre år, en pædagog og tre pædagogmedhjælpere deltog i undersøgelsen. Materialet består af deltagerobservationer af børnenes frie leg og voksenstyrede aktiviteter som måltider, håndvask og påklædning. Der blev brugt både feltnotater og video-/lydoptagelser til at lagre observationerne. Observationerne omfatter 38 timers video-/lydoptagelse med hovedfokus på toårige børn og 25 timers video-/lydoptagelse med hovedfokus på etårige børn. Der blev filmet med et håndholdt kamera både indendørs og udendørs og med hovedfokus på ét barn ad gangen. Samtidig blev der lagt vægt på at fange de relationer, som barnet indgik i i observationsperioden. Hver observation varede mellem 30 minutter og to timer.

Referencer

Greve, A. & Løndal, K. (2012). Læring for lek i barnehage og skolefritidsordning. Nordisk Barnehageforskning 5(19), 1-14.

Opdragsgiver

uoplyst