I föränderliga och slutna rosa rum. En etnografisk studie av kön, ålder och andlighet i en svensk waldorfförskola.

Forfatter
Frödén, S.
Kilde
Ph.d.-afhandling. Örebro universitet.
År
2012
ISBN
978-91-7668-871-7

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan dagtilbudspraktikkens materielle og rumlige dimension og dens overordnede pædagogiske intentioner bidrager til det at ’gøre’ køn, og hvordan dette sker i et svensk Rudolf Steiner-dagtilbud (på svensk: Waldorfförskola).

Resultat

Studiet viser, at den undersøgte dagtilbudspraksis ved første øjekast kan tolkes som værende både kønsstereotyp og et ’feminint univers’ med lyserøde vægge og hjemlig indretning og med moderlige pædagoger, som har fokus på håndarbejde og huslige gøremål. Det er det imidlertid ikke, konkluderer forfatteren. Det fremgår tydeligt af datamaterialet, at børnene derimod opfordres til at deltage i samme type aktiviteter uanset deres køn, og at børnene heller ikke kategoriseres ud fra køn. At sy, brodere og deltage i husholdningsarbejde er lige selvfølgeligt for drenge som for piger, vurderer forfatteren. Dagtilbuddet er med andre ord et sted, hvor køn gøres ikkerelevant. Forfatteren præsenterer herved begrebet ’situeret kønsafkodning’. Den situerede kønsafkodning muliggøres på grund af bestemte særpræg ved det undersøgte dagtilbud. Ifølge forfatteren er dette for eksempel en repetitiv struktur, hvor rutiner og aktiviteter fulgte en bestemt dags-, uge- og årsrytme, som var gennemtænkt og fastlagt lang tid i forvejen. Denne struktur relateres til en vekslen mellem kontinuitet og forandring. Derudover viser studiet en tydelig materiel og rumlig afgrænsning, som gør dagtilbuddet til et lukket rum, hvor grænserne mellem ’hjem’ og ’dagtilbud’ opretholdes. Endvidere viser studiet, at en særlig spirituel dimension tydeliggøres gennem ritualiserede praktikker i dagtilbuddet, og hvordan disse forstærker kønsafkodningen. Ritualiseringen fremhæver og støtter således den spirituelle dimension af dagtilbuddets pædagogik. Også pædagogernes konsekvente handlinger i dagligdagen er medvirkende til kønsafkodningen. Studiet markerer således den indbyrdes forbundethed mellem barn, køn og spiritualitet, og hvordan dette kommer til syne i dagtilbuddets pædagogiske praksis.

Design

Datamaterialet baserer sig på feltarbejde i ét Rudolf Steiner-dagtilbud over en periode på halvandet år. Materialet består af deltagerobservationer, lydoptagelser, fotografier og interviews. 17 børn i alderen tre til syv år deltog i undersøgelsen sammen med to pædagoger og én køkkenmedarbejder.

Referencer

Frödén, S. (2012). I föränderliga och slutna rosa rum. En etnografisk studie av kön, ålder och andlighet i en svensk waldorfförskola. Ph.d.-afhandling. Örebro universitet.

Opdragsgiver

uoplyst