Formål
Formålet med studiet er at bidrage med nye indsigter om, hvad praksis bliver, og hvordan den bliver til, når digitale billeder tages i brug i dagtilbuddet. Ydermere ønsker forfatterne at undersøge, hvilke vilkår for dannelse til deltagelse der kan identificeres, og hvilke kritiske spørgsmål med relevans for arbejdet i dagtilbuddet der kan rejses, i relation til brug af digitale medier.
Resultat
Studiet resulterer i, at forfatterne identificerer fem aspekter eller didaktiske og etiske overvejelser, som er relevante at gøre sig ved brug af digitale medier i børnehaven. Aspekterne vedrører, hvad der er i fokus, når der tages billeder, og at brug af digitale medier medfører, at der bruges mindre tid på andre aktiviteter. De fem aspekter er: 1) valg af fokus, 2) opbevaring, 3) ambivalens i relation til tidsforbrug, 4) brug og kommunikation og 5) politisk indflydelse. Opbevaring og brug af billeder diskuteres, mens forfatterne også ser et potentiale i, at billeder kan blive brugt til, at børn kan udtrykke sig selv i det offentlige rum; dog gives der i studiet ikke et konkret eksempel på hvordan.
Design
Forfatterne har tilbragt 12 dage i et dagtilbud, og børnenes interaktioner er blevet optaget med videokamera. Datamaterialet udgøres af børns og pædagogers videooptagelser og billeder taget af børn og pædagoger samt forfatternes logbøger, hvori der er gjort notater undervejs. Analyseprocessen er foregået som en syntese mellem en induktiv analyse afledt af det empiriske materiale og en teoretisk informeret analyse, hvor materialet blev analyseret med afsæt i teorier om demokrati i dagtilbud.
Referencer
Knudsen, I.M. & Ødegaard, E.E. (2011). ”Fotofloker: Vilkår for barns deltakelse når digitale bilder tas i bruk i barnehagen”. Nordisk Barnehageforskning, 4(2), 115-128.
Opdragsgiver
Norges Forskningsråd