Formål
Formålet med dette studie er at undersøge svenske pædagogers professionelle udvikling og professionelle identiteter. Studiet ønsker at undersøge, hvordan pædagogernes professionelle identiteter har forandret sig på otte år – fire og tolv år efter, at de blev færdiguddannede pædagoger.
Resultat
I undersøgelsen identificeres tre gennemgående temaer i fortællingerne, der indikerer en forandring i pædagogernes professionelle identitet. Det ene tema vedrører, at pædagogerne går fra at tilpasse sig dagtilbuddenes rådende kultur til, at de udfordrer den. Det andet tema vedrører en forandring i pædagogernes syn på omsorg og læring, hvor pædagogerne 12 år efter endt uddannelse fokuserer mere på børnenes læring, end de gjorde otte år tidligere. Det tredje tema vedrører, at pædagogerne går fra et barnesyn, hvor fokus er på at lytte til og forstå barnet, til et barnesyn, hvor pædagogerne søger at udfordre barnet. Det tolkes af forfatteren, at disse forandringer ikke blot kan ses som resultatet af en forandret retorik om dagtilbuddet, men at de også må ses i lyset af en forandring i de tre interviewede pædagogers professionelle udvikling.
Design
Datamaterialet består af 15 pædagogers fortællinger om deres professionelle udvikling, fire år efter at de blev uddannet som pædagoger. Tre af de 15 pædagoger blev interviewet igen otte år efter. Interviewene blev optaget og transskriberet. I analysen blev forandringer i fortællingerne opfattet som et udtryk for en forandret professionel identitet.
Referencer
Hensvold, I.E. (2011). ”En förändrad yrkesidentitet. Förskollärares berättelser fyra och tolv år efter examen”. Nordisk Barnehageforskning, 4(1), 1-16.
Opdragsgiver
uoplyst