Formål
Formålet med studiet er at præsentere og diskutere pædagogers processuelle erfaringer med digitale værktøjer i daginstitutionspraksis. Studiets primære intention er at stimulere til kritisk refleksion over brugen af digitale værktøjer i daginstitutioner. Studiet spørger om hvilke udfordringer og muligheder pædagoger møder i forbindelse med digitale værktøjer i praksis i daginstitutioner.
Resultat
Studiet viser blandt andet at pædagogerne fremhæver læreplanen som et vigtigt fundament i arbejdet med IKT informations- og kommunikationsteknologi) i daginstitutioner. Samtidig har de ikke opnået tilstrækkelig viden om IKT gennem deres uddannelse. Studiet viser desuden at nogle pædagoger udtrykker et behov for at kontrollere den tid børnene bruger foran computeren, ikke kun for at sikre at de ikke sidder der for længe, men også for at sikre at alle børn får mulighed for at lege/lære foran computeren. Pædagogerne fortæller at de kan se at børnene bruger computeren til at udøve magtrelationer og positionere sig i forhold til hinanden. Studiet viser desuden at pædagogerne har klare ambitioner om at lære børnene hvordan de kan bruge computere og dermed øge deres digitale kompetencer. Samtidig udtrykker mange et behov for selv at få mere viden om IKT. De ønsker blandt andet at lære hvad sikker og forsvarlig brug af computeren og internettet indebærer. Desuden understreger studiet at styrkede digitale kompetencer øger pædagogernes interesse for at arbejde pædagogisk med IKT i hverdagen.
Design
Datamaterialet består af semistrukturerede fokusgruppeinterviews med i alt 16 pædagoger fra syv daginstitutioner fordelt på tre norske kommuner. Fokusgrupperne bestod af fire til seks deltagere, og alle interviews havde fire hovedtemaer der dannede udgangspunkt for samtalerne. Hovedtemaerne var: kundskab om, erfaring med, synspunkter på og muligheder i brugen af digitale værktøjer. Studiet indgår i et større etnografisk forskningsprojekt der omhandler flere dimensioner ved digital teknologi i daginstitutioner. Den analytiske tilgang er hermeneutisk fænomenologisk.
Referencer
Jernes, M., Alvestad, M. og Sinnerud, M. (2010). ”’Er det bra eller?’: Pedagogiske spenningsfelt i møte med digitale verktøy i norske barnehager”. Nordisk Barnehageforskning, 3(3), 115-131.
Opdragsgiver
uoplyst