Formål
Formålet med studiet er at undersøge hvordan pædagoger gennem videreuddannelse kan udvikle deres rolle som supplerende tilknytningsperson til børn af forældre med psykisk sygdom. Desuden er det studiets formål at undersøge hvordan disse tilknytningspersoner kan støtte børn og deres forældre tidligt i børnenes liv. Studiet stiller spørgsmål om hvordan pædagogerne beskriver deres egen udvikling i relation til det videreuddannelsesforløb de deltager i, og hvordan de beskriver udviklingen i deres arbejde og udviklingens konsekvens for børnene.
Resultat
Studiet viser at teorierne der blev præsenteret i videreuddannelsesforløbet, var relativt ukendte for pædagogerne. De havde stort udbytte af kombinationen af selvstudier (som ikke var en del af designet), forelæsning og studiekredse. Pædagogerne sammenfatter deres lærings- og udviklingsproces i seks temaer: vilje til at gøre noget godt, udvikling fra ’at synes’ til ’at forstå’, læring i samspil, nødvendigheden af at tage barnets perspektiv, pædagogiske konsekvenser og selvrefleksion. Gennem forløbet udviklede pædagogerne som tilknytningspersoner nære relationer til børnene.
Design
Fire pædagoger deltager i studiet. Disse pædagoger deltog i et videreuddannelsesforløb over tre år samtidig med at de arbejdede som almindelige pædagoger i et svensk dagtilbud. Alle fire pædagoger er hver især tilknyttet et barn der har en mor eller far med psykisk sygdom. Videreuddannelsesforløbet omfattede tilknytningsteori, Sterns teori om børns selvudvikling og affektteori. Pædagogerne fik vejledning af en børnepsykolog hver anden uge, deltog i studiekredse sammen og deltog i en forelæsning om psykisk sygdom. Dataindsamlingen består henholdsvis af samtaler mellem pædagogerne og forskeren og af pædagogernes logbøger. I alt havde forskeren fem samtaler med hver pædagog i løbet af tre år. Materialet er analyseret ud fra Polkinghornes beskrivelser af narrativ analyse.
Referencer
Hagström, B. (2010). Kompletterande anknytningsperson på förskola. Malmø: Malmö Studies in Educational Sciences No. 48, Malmö högskola.
Opdragsgiver
uoplyst