Formål
Formålet med studiet er at udvikle en observationsbaseret metode til bedømmelse af børns sociale status i daginstitutionen og vurdere metodens anvendelighed.
Resultat
Studiet finder at metoden kan bruges til at beskrive børns sociale placering i børnehaven, og at de tre dimensioner i sociogrammet er uafhængige af hinanden og uafhængige af voksnes syn på barnet. Derfor vurderer studiet at de tre dimensioner giver en unik viden om barnet. Desuden finder forskerne at positiv og negativ kontakt mellem børnene ikke er korreleret. Det er derfor ikke nødvendigvis et udtryk for lav social status hvis et barn oplever en forholdsvis høj grad af negativ kontakt med andre børn. Forskerne finder også at der er sket en udvikling af den kontakt børnene har med hinanden, mellem forskellige aldersgrupper, og at denne kontakt indtil toårsalderen formentlig ikke er uafhængig af pædagogernes indflydelse. Alder er en faktor der påvirker et barns status børnene imellem, men det er ikke nødvendigvis de ældste børn der er de mest populære.
Design
Studiet baserer sig på 20 timers videoobservation af børns frie leg i en norsk daginstitution. Observationerne af 61 børn i alderen 11 til 61 måneder kategoriseres efter børnenes frivillige deltagelse i sociale aktiviteter og interaktion med andre børn. På baggrund heraf tegnes et sociogram med følgende tre dimensioner: socialt fokus, social placering (social centrality) og social aktivitet.
Referencer
Martinsen, H., Nærland, T. og Vereijken, B. (2010). ”Observation-based descriptions of social status in the pre-school”. Early Child Development and Care, 180(9), 1231-1241.
Opdragsgiver
uoplyst