Formål
Formålet med studiet er at opnå viden om hvad der karakteriserer dagtilbud som læringsmiljø gennem studier af variationer i læringsmiljøer i relation til børns kunnen og erfaringer inden for forskellige aspekter af indholdsområderne sprog/kommunikation, matematik og samspil. Studiet har endvidere et væsentligt metodeudviklende formål.
Resultat
Studiet viser en tydelig sammenhæng mellem dagtilbuddenes vurderede kvalitet samt data fra de anvendte spørgeskemaer. Sammenhængen mellem læring og kvalitet er mindre åbenlys, hvilket skal ses i relation til datamaterialets størrelse. Studiet peger endvidere på metodiske forhold i relation til undersøgelse af kvalitet og læring i dagtilbud.
Design
Der er tale om et tværsnitsstudie der dels måler kvaliteten af de deltagende svenske dagtilbud, dels undersøger børnenes kunnen inden for de nævnte indholdsområder. Ved brug af en revideret version af ECERS-skalaen måles dagtilbuddenes kvalitet. Studiet udvikler metoder til vurdering af børnenes sproglige/kommunikative og matematiske kunnen samt til vurdering af børnenes samspil. Endvidere indgår data fra spørgeskemaer uddelt til børnenes forældre samt ansatte i institutionerne.
Referencer
Sheridan, S.; Samuelsson, I. P.; Johansson, E. (2009). Barns tidiga lärande: En tvärsnittsstudie om förskolan som miljö för barns lärande. Göteborg: Göteborg Universitet.
Sheridan, S.; Samuelsson, I. P.; Johansson, E.; Doverborg, E.; Claesdotter, A. (2010). Förskolan : arena för barns lärande. Stockholm: Liber
Opdragsgiver
Studiet er finansieret gennem en bevilling fra Vetenskapsrådet i Sverige i perioden 2004-2007 og har endvidere fået publiceringsstøtte herfra. Studiet var oprindeligt tænkt som værende longitudinelt, men finansiering hertil har ikke været mulig.