Formål
Studiet har til formål at undersøge litteraturudvalget i en børnehave med henblik på at lave en narrativ analyse af hvilke forventninger der implicit ligger til køn i det specifikke litteraturudvalg. Indholdet af bøger og eventyr kan med udgangspunkt i en narrativ forståelse enten være med til at fastholde traditionelle og stereotype kønsroller eller bidrage til at udfordre disse.
Resultat
I børnehaven er det i høj grad personalet som bestemmer hvilke bøger som skal købes, hvilke bøger som skal læses og hvilke bøger som skal være tilgængelige. Det viste sig at børnehavens bøger og eventyr typisk fremstillede piger og drenge ud fra et traditionelt kønsrollemønster. Drengene blev typisk fremstillet som stærke og aktive, mens pigerne var tilpasningsdygtige og passive. Endvidere var drenge langt hyppigere hovedpersoner i bøgerne end piger var. I interviewene med pædagogerne fremgik det at de oftere valgte bøger på baggrund af sideantal og længde end på hvad bøgerne handler om. Det er vigtigt for børns opfattelse af eget samt andres køn at de ikke udsættes for ensidige kønsmønstre, idet dette kan bidrage til dualistiske og begrænsende kønskategorier som sætter grænser for hvad der er legitim adfærd.
Design
Studiet baserer sig på diskursanalyse. Dataindsamlingen består af narrativ analyse af de bøger som benyttes i børnehaven, og et fokusgruppeinterview med fire pædagoger.
Referencer
Østerås, B. (2009). Forventninger til kjønn i barnehagens litteraturutvalg. Hedmark: Høgskolen i Hedmark, Avdeling for lærerutdanning og naturvitenskap Institutt for samfunnsvitenskap.
Opdragsgiver
Høgskolen i Hedmark i Norge.