Svenske førskolelærere om læring i planlegging og praksis relatert til den nasjonale læreplanen.

Forfatter
Alvestad, M.; Berge, A.
Kilde
Nordisk barnehageforskning, 2(2), S. 57-68.
År
2009

Formål

Formålet med artiklen er at belyse, analysere og problematisere en gruppe svenske børnehavepædagogers opfattelse af egen pædagogisk planlægning og praksis samt deres syn på børns læring set i relation til de nationale læreplaner på området.

Resultat

Analysen af interviewene resulterer i kategorier inden for to aspekter: læringsaspektet og metode- og kundskabsaspektet. Disse aspekter skal dels afspejle studiernes empiriske indhold, dels afspejle brede og centrale områder inden for didaktikken. Inden for læringsaspektet præsenteres to kvalitativt forskellige kategorier: - Læring som individorienteret: Læring beskrives af pædagogerne som kommende fra barnet selv. - Læring som samspilsproces: Læring beskrives af pædagogerne som en stadigt pågående proces i samspil med omgivelserne. Inden for metode- og kundskabsaspektet præsenteres ligeledes to kvalitativt forskellige kategorier: - Intuitivt metode- og kundskabsperspektiv: Pædagogerne beskriver hvordan de observerer børnene og går ind i den leg børnene har sat i gang, for at stimulere aktuelle færdigheder og begreber. - Struktureret metode- og kundskabsperspektiv: Pædagogerne beskriver arbejdet som en planlagt, systematisk proces knyttet til temaarbejde som strækker sig over tid. Her er målene for barnets udvikling defineret på forhånd, men børnene beskrives inddraget i eksempelvis valg af tema med henblik på udvikling af børnene som demokratiske samfundsborgere.

Design

Fortolkningen af datamaterialet sker inden for en hermeneutisk ramme for at sikre at meningsindholdet i de fremdragne dele svarer til de helheder de indgår i. I dataindsamlingsprocessen er der foretaget otte interview med en varighed på op til halvanden time. Interviewene er foretaget ud fra en løst struktureret spørgeramme indeholdende fire overordnede spørgsmål (Hvordan planlægges dit arbejde med børns læring? Hvor planlægges og organiseres arbejdet på afdelingen? Hvordan indgår den nationale læreplan og lokale planer set i relation til planlægningen? Når du ser tilbage på sidste års planlægning, hvilke tanker gør du dig så?). Studiet relateres til lignende studier udført i Norge og New Zealand.

Referencer

Alvestad, M.; Berge, A. (2009). Svenske førskolelærere om læring i planlegging og praksis relatert til den nasjonale læreplanen. Nordisk barnehageforskning, 2(2), S. 57-68.

Opdragsgiver

Ikke oplyst.