Formål
Studiet har til formål at beskrive og undersøge hvorledes børnehavebørns liv udfolder sig i samiske børnehaver. Der sættes i undersøgelsen fokus på kulturel meningsskabelse, socialisering, identitet og sprog. Følgende spørgsmål belyses i undersøgelsen: Hvad karakteriserer en samisk børnehave som institution? Hvordan konstruerer børn barndomspraktikker? Hvordan praktiserer personalet social praksis? Hvad er forældrenes mening om samiske børnehaver?
Resultat
Studiet viser at den samiske børnehave er en vigtig arena for socialisering og spiller en central rolle for de samiske børns identitetsudvikling. Dog kan forfatteren også konstatere at børnehavernes samiske profil ikke er til stede i det omfang som er lovmæssigt påkrævet. De samiske børnehaver har nogle signifikante karakteristika såsom samisk sprog og overførsel af traditionel viden, men det er grundlæggende ikke samisk, men norsk kultur som er dominerende. Forfatteren peger afsluttende på at der er behov for mere forskning inden for området.
Design
Studiets design er et etnografisk, dokumentbaseret viewsstudie. Data er indsamlet via observationer i to samiske børnehaver samt via registrering af mundtlig kommunikation mellem børn. Endvidere er der trukket på forskelligt foreliggende skriftligt materiale.
Referencer
Storjord, M. H. (2008). Barnehagebarns liv i en samisk kontekst: En arena for kulturell meningsskaping. Tromsø: Universitetet i Tromsø.
Opdragsgiver
Studiet er finansieret som et ph.d.-stipendiat ved Sami College Kautokeino i Norge.