Formål
Studiet har til formål at undersøge hvordan halvandet til treårige børn mestrer, udtrykker og praktiserer literacy i dagtilbud. Studiet beskæftiger sig med følgende spørgsmål: Skaber og deltager børn i deres egne læseaktiviteter? Hvordan konstitueres de i disse aktiviteter? Mestrer og bidrager børn til literacy-aktiviteter? I så fald med hvilke bidrag, og hvordan ses mestringen? Influerer børns læseaktiviteter andre børn på stuen i daginstitutionen? Hvordan kan dette eventuelt iagttages? Har børns berøring med literacy betydning for specifikke sociale, kulturelle og historiske sammenhænge i dagtilbuddene? Hvordan ses dette i så fald?
Resultat
På baggrund af udvalgte og analyserede cases viser undersøgelsen at denne gruppe børn som individer både i barn-barn-relationer og i barn-voksen-relationer tager del i to typer af literacy-aktiviteter: fortælling og legelæsning samt tegning og skrivning. Børnene understreger aktiviteterne ved verbalt at udtrykke hvad de foretager sig. Børn definerer sig selv som læsere og skrivere. Derudover er det en interessant opdagelse at børn læser og skriver i nutid, ikke i datid som de ellers typisk gør i forbindelse med legeaktiviteter. Forfatterne konkluderer overordnet at forskningen viser nye forståelser af børns udvikling af literacy – en viden som kan gavne pædagoger og lærere i deres støtte af børns literacy-udvikling. Fundene er at børn organiserer deres literacy bestemte steder. De foretrækker komplekse bøger, de danner viden gennem narrativer, og de har ingen rangordning af narrativer, læsning og skrivning. Børn danner et manifest af literacy.
Design
Studiet er et etnografisk feltstudie. Der foretages observation af en gruppe halvandet- til treårige monosproglige småbørns aktiviteter og sociale interaktion i forbindelse med historiefortælling, skrivning og læsning. Gruppen af børn bestod af 10-20 børn som er observeret i en periode over tre år.
Referencer
Björklund, E. (2008). Att erövra litteracitet: Små barns kommunikativa möten med berättande, bilder, text och tecken i förskolan. Göteborg: Göteborgs Universitet.
Opdragsgiver
Undersøgelsen er finansieret af Vetenskapsrådet i Sverige og Lärärutbildingsnävnet ved Högskolani Gävle.