Formål
Formålet er at undersøge, hvad pædagoger (pedagogiske ledere), børnehaveklasselærere og ledere af skolefritidsordning (sfo) i én norsk kommune lægger vægt på i arbejdet med overgangen fra daginstitution (barnehage) til skole og sfo. Studiet undersøger, hvorledes respondenterne forholder sig til begreberne fysisk, social, filosofisk og kommunikationsmæssig kontinuitet. Begreberne relaterer sig til graden af kontinuitet i barnets overgang fra daginstitution til skole og sfo. Fysisk kontinuitet handler om, at barnet oplever en sammenhæng i det fysiske miljø fra daginstitutionen til skole og sfo. Social kontinuitet handler om oplevelsen af kontinuitet i identiteten i den sociale overgang fra daginstitutionsbarn til skoleelev. Filosofisk kontinuitet hænger sammen med oplevelsen af sammenhæng med hensyn til forventninger og krav til leg og læring. Kommunikationsmæssig kontinuitet handler primært om dialogen mellem daginstitution og skole/sfo i overgangen.
Resultat
Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at alle 3 grupper, dvs. pædagoger, lærere og sfo-ledere, ser det som særligt vigtigt, at børnene lærer skolens fysiske miljø at kende før skolestart. De lagde også stor vægt på opretholdelse og etablering af venskaber i forbindelse med overgangen mellem daginstitution og skole. Disse tiltag kategoriseres som henholdsvis fysisk og social kontinuitet.
Tiltag, som kan sikre, at skolen har viden om de enkelte børn, blev også prioriteret af alle grupper i spørgeskemaundersøgelsen, mens tiltag, som kunne bidrage til kommunikationsmæssig og filosofisk kontinuitet for børnene i forbindelse med overgangen, blev anset som mere udfordrende at gennemføre.
Det var primært den kommunikationsmæssige kontinuitet, der berørte informanterne i fokusgruppeinterviewene. For at kunne tage hensyn til og forberede børnene på deres fremtid må daginstitutionen have viden om, hvad børnene kommer til at møde i skolen. For at kunne tage hensyn til børnenes fortid må skolen have viden om børnenes tidligere erfaringer i daginstitutionen. Mangel på kommunikation blev fremstillet som en hindring, specielt med henblik på at sikre en højere grad af filosofisk kontinuitet.
Design
Undersøgelsen er udformet som et mixed-methods-casestudie, hvor en indledende kvantitativ spørgeskemaundersøgelse kombineres med fokusgruppeinterviews.
I alt 44 personer responderede på de udsendte spørgeskemaer ud af de 75, som modtog skemaet. 29 af respondenterne var pædagoger, 8 lærere og 5 havde anden pædagogisk uddannelse. 15 arbejdede som lærere, 21 som pædagogiske ledere, og seks som sfo-ledere. 2 af respondenterne oplyste ikke uddannelse og stilling.
Fokusgruppeinterviewene blev foretaget i 3 forskellige grupper bestående af 4-6 personer og sammensat af pædagogiske ledere, børnehaveklasselærere og sfo-ledere. I alt 14 personer deltog, heraf 7 pædagogiske ledere, 5 børnehaveklasselærere og 2 sfo-ledere.
Resultaterne fra både spørgeskemaundersøgelsen og interviewene blev kategoriseret som henholdsvis fysisk, social, filosofisk og kommunikationsmæssig kontinuitet.
Referencer
Hogsnes, H.D. & Moser, T. (2014). ”Forståelser av gode overganger og opplevelse av sammenheng mellom barnehage, skole og skolefritidsordning”. Tidsskrift for nordisk barnehageforskning, 7(6), 1-24.
Opdragsgiver
ikke oplyst