Formål
Rapporten formidler resultaterne fra en undersøgelse af norske daginstitutionsansattes forståelser af de kompetencer, der knytter sig til børns sprogudvikling i daginstitutioner (barnehage). Den overordnede problemstilling er, hvordan de daginstitutionsansattes kompetencer med hensyn til sprogudvikling kan styrkes. Dette undersøges ved at spørge de daginstitutionsansatte om, hvordan de håndterer sprogarbejdet i det daglige, hvad de daginstitutionsansatte vil lære, og hvordan de vil lære det.
Resultat
Rapportens resultater viser, at daginstitutionsansatte lægger vægt på to typer sprogarbejde: 1) Det almene sprogarbejde. Dette indebærer, at de ansatte generelt gerne vil skabe gode sprogmiljøer ved selv at blive bedre sproglige rollemodeller. 2) Det specialiserede sprogarbejde. Dette indebærer en særlig indsats overfor børn, som på forskellige måder kæmper med sproget. Her udtrykker de ansatte et behov for at lære mere om, hvordan de bedre kan hjælpe og imødekomme børn, der har sproglige udfordringer. De adspurgte daginstitutionsansatte udtrykker, at de kan få styrket deres kompetencer gennem vejledning og ved at tilrettelægge refleksion over egen praksis. De daginstitutionsansatte anser det som vigtigt med spontan vejledning mellem de ansatte i hverdagen såvel som organiseret vejledning med vejledningskompetente ledere eller eksterne fagpersoner. Derudover udtrykker de ansatte et ønske om egentlige kurser, der kan give dem værktøjer til at kortlægge og afdække, hvilke børn der trænger til en særlig indsats med hensyn til sprogudvikling. Eksempelvis kurser, som fokuserer på at forbedre de ansattes evner til at afdække, hvilke børn som skal have særlig faglig hjælp og opfølgning, samt hvorledes de skal forholde sig til tosprogede børn. I tillæg til disse ønsker udtrykker de ansatte, at strukturelle faktorer som tid og tidsmangel kan være et problem.
Design
Studiet er baseret på 11 fokusgruppeinterviews med medhjælpere (assistenter), børne- og ungearbejdere, pædagoger og institutionsledere (assistenter, barne- og ungdomsarbeidere, pedagogiske ledere og styrere) fra forskellige daginstitutioner i fire forskellige kommuner. Kommunerne varierer med hensyn til geografisk beliggenhed og befolkningssammensætning. Institutionerne er udvalgt efter andelen af børn med anden etnisk baggrund end norsk. I alt 50 daginstitutionsansatte deltog. Derudover er der foretaget telefoniske enkeltinterviews med daginstitutionsansatte i en kommune i det samiske sprogområde.
Referencer
Aspøy, T.M. & Bråten, B. (2014). ”Språklige rollemodeller. Hvordan barnehageansattes kompetanse om språk kan styrkes”. Oslo: Fafo.
Opdragsgiver
Utdanningsdirektoratet, Norge