Formål
Studiets formål er at udforske, hvad der sker i mødet mellem filosoffen Emmanuel Levinas’ tekster og et empirisk materiale baseret på samtaler med pædagoger fra to forskellige daginstitutioner (barnehage) i Norge.
Resultat
Studiet konkluderer, at det at tvivle er et vigtigt element i udvikling af pædagogisk praksis. Tvivl er et begreb, forfatteren udvikler ved at analysere empirien med Levinas’ tekster. Tvivlen opstår hos pædagogerne, når de møder børnenes praksis (dvs. både det, børnene siger, og den måde, de reagerer på gennem deres kropssprog) med en åbenhed. Ved at pædagogerne slipper kontrollen og er åbne i mødet med børnenes ideer og indtryk, lader pædagogerne sig udfordre af barnet. På den måde bliver magtforholdet mellem pædagogerne og barnet asymmetrisk, hvormed barnets indspil kan medvirke til at udvikle den pædagogiske praksis. Gennem tvivl skabes der rum for det uvisse, hvilket resulterer i både energi, engagement og øget faglighed hos pædagogerne. Pædagogernes tvivl fungerer dermed som en positiv drivkraft i udviklingen af det pædagogiske arbejde. Drivkraften opstår, fordi åbenheden og de ukendte muligheder for børnenes spillerum bliver anset som vigtige. Tvivlen hos pædagogerne skal dog ikke forstås som en mistillid til andre eller til eget arbejde, men i stedet en åbenhed over for forskellige og unikke muligheder, som ikke ligger i en allerede defineret praksis.
Design
Datamaterialet er indsamlet over en periode på fire måneder og består af observationer af pædagogernes arbejde i to norske daginstitutioner samt dybtgående samtaler af to-tre timers varighed med to grupper af pædagoger. Samtalerne med pædagogerne tager udgangspunkt i den pædagogiske praksis i institutionen. Samtalernes emner og omdrejningspunkter er desuden påvirket af filosoffen Emmanuel Levinas’ filosofiske begrebsapparat, da forskeren er en aktiv del af samtalen og udfordrer pædagogernes synspunkter med Levinas’ ideer. Emmanuel Levinas’ begreber åbner i analysen op for en diskussion om lydhørhed, åbenhed for det ukendte og magtforholdet mellem voksen og barn. Data analyseres ud fra ønsket om at tilføje nuancer og nye begreber til den pædagogiske tænkning (fx traditionelle forestillinger om magtforholdet mellem voksen og barn) ved at bruge Levinas’ ideer om relationer mellem mennesker til at udfordre empirien.
Referencer
Johannesen, N. (2013). Tvil som drivkraft. Nordic Early Childhood Education Research Journal, 6 (11), 1-17.
Opdragsgiver
Uoplyst