Formål
Med udgangspunkt i pædagogers opfattelse er det studiets formål at undersøge, hvordan historie og traditionsformidling i daginstitutionen (barnehagen) kan bidrage til barnets dannelsesproces.
Resultat
Studiet konkluderer, at historie- og traditionsformidling har potentiale til at fremme daginstitutioners arbejde med barnets dannelsesproces. Undersøgelsen viser, at pædagogerne begrunder deres arbejde med historie- og traditionsformidling i, at det bidrager til børns dannelsesproces. Formidling af historie og tradition vil som en del af almendannelsen finde sted i spændet mellem materiel dannelse (mestring af et særligt vidensindhold) og formel dannelse (udvikling af personlige egenskaber, fx kritisk sans). Det vil sige, at formidling af historie og tradition handler om at lære af noget (formel dannelse) så vel som at lære om noget (materiel dannelse). På den måde kan læring om fortiden føre til personlig vækst, udvikling af kritisk sans og evne til moralsk vurdering.
Design
Undersøgelsen er baseret på kvalitative interview med pædagoger i fem daginstitutioner beliggende i tre forskellige norske kommuner. Interviewene fokuserer på, hvordan pædagogerne fortæller om, hvordan de udfører arbejdet med historie- og traditionsformidling, samt pædagogernes opfattelse af barnets forståelse og udbytte af denne formidling. Daginstitutionerne er strategisk udvalgt, fordi de systematisk har arbejdet med historiske projekter over længere tid. Gennem interviewene analyseres, hvordan pædagogerne fortæller om arbejdet med historie- og traditionsformidling, hvordan de vurderer barnets udbytte, og hvilke historiske forståelser de oplever børnene giver udtryk for. Disse kategorier analyseres ud fra teori om dannelse.
Referencer
Skjæveland, Y., Buaas, E.H. & Moen, K.H. (2013). Danning gjennom historie og tradisjonsformidling i barnehagen. In I. Pareliussen, B.B. Moen, A. Reinertsen & T. Solhaug (red.), FoU i praksis 2012 conference proceedings (240-248). Trondheim: Akademika forlag.
Opdragsgiver
Uoplyst