Barns kamratrelationer i förskolan: samhörighet, tillhörighet, vänskap, utanförskap. Malmö: Malmö Högskola.

Forfatter
Jonsdottir, F.
År
2007

Formål

Målet med studiet er at få skabt grundlag for en diskussion af om børnehaven er et miljø der giver alle børn muligheder for at skabe gode relationer til andre børn. Studiet undersøger 353 børnehavebørns sociale relationer med særligt fokus på relationer med kammerater og venner. Studiet undersøger også personalets opfattelser af børnenes sociale karakteristika og sociale evner.

Resultat

Gennem sociometri og lærernes klassificering af børnene dannes et billede af børnenes sociale relationer. Studiet peger på at tre hovedmønstre – tilhørsforhold, solidaritet og venskab – gør sig gældende for børnenes sociale relationer. Størstedelen af de deltagende børn har sociale relationer i børnehaven. 89 % af børnene har følelsen af at høre til, 95 % har mindst en ven, og knap 75 % indgår i venskabsrelationer (angiver hinanden som venner). 50 børn føler ikke at de hører til, eller at de har en ven. Størstedelen af de 18 børnehaveafdelinger der deltog i undersøgelsen, har således ikke succes med at skabe et miljø hvor alle børn har oplevelsen af at være en del af en gruppe (som der står i det svenske curriculum). Studiet viser at det enkelte barns følelse af at høre til, at have samhørighed med andre børn og at have venner tillige afhænger af hvilken afdeling og hvilken børnehave barnet er tilknyttet, herunder hvordan pædagogerne opfatter børnenes sociale kompetencer og ikke strukturelle faktorer eller baggrundsvariable. Der findes en sammenhæng mellem lærerens/pædagogens forståelse af barnets sociale karakteristika og sociale evner på den ene side og barnets status i gruppen og dets tilhørsfølelse og solidaritet på den anden side. Endelig konkluderes der negativt på undersøgelsens spørgsmål om dagtilbuddenes miljø. Der er således forskelle på børns muligheder for at skabe gode relationer i dagtilbud. Forskellene har ikke kunnet forklares ved baggrundsfaktorer, hvilket giver anledning til yderligere at undersøge hvad der så forårsager de forskelle som er identificeret i de forskellige undersøgte dagtilbudsgrupper.

Design

Studiets design er sociometrisk med screening via klassificering. Studiet er organiseret som en tværsnitsundersøgelse. Data stammer fra 353 børn i alderen tre til syv år fra 18 afdelinger i ni forskellige børnehaver. Børnehaverne er udvalgt så de har forskellig socioøkonomisk varians, ligesom familiernes kulturelle tilhørsforhold varierer.

Referencer

Jonsdottir, F. (2007). Barns kamratrelationer i förskolan: samhörighet, tillhörighet, vänskap, utanförskap. Malmö: Malmö Högskola.

Opdragsgiver

Ikke oplyst