Pædagogisk analyse i dagtilbud - resultater af følgeforskning.

Forfatter
Andresen, B.B.
Kilde
Aalborg: University College Nordjylland.
År
2013

Formål

Studiet er en undersøgelse blandt medarbejdere (pædagoger, medhjælpere og ledere) i danske daginstitutioner (vuggestuer og børnehaver). Formålet er at belyse medarbejdernes erfaringer med implementering af indsatsområdet ”systematisk pædagogisk analyse baseret på analysemodellen Læringsmiljø og Pædagogisk analyse” (LP-modellen).

Resultat

Studiet viser, at 95 % af tovholderne i undersøgelsen har anvendt LP-modellen mindst i nogen grad, og at 74 % føler sig godt klædt på til at arbejde med LP-modellen. Herudover føler 83 % af tovholderne, at de i høj eller nogen grad får et fagligt udbytte af arbejdet med deres LP-gruppe. I forlængelse heraf anbefales det i studiet, at implementering af LP-modellen i pædagogiske dagtilbud fortsættes, da hovedparten af studiets adspurgte har haft positivt udbytte af arbejdet. Arbejdet med LP-modellen i de undersøgte institutioner kan dog forbedres ved løbende dialog mellem tovholdere og medarbejdere om medarbejdernes centrale arbejdsopgaver. Derudover kan det være hensigtsmæssigt at justere sammensætningen af LP-grupper, så LP-modellen bliver anvendt efter hensigten.

Design

83 medarbejdere i danske daginstitutioner i 11 danske kommuner er blevet tilsendt et spørgeskema. De udvalgte institutioner arbejder med indsatsområdet ”systematisk pædagogisk analyse baseret på LP-modellen” (Læringsmiljø og Pædagogisk analyse). Nogle er i gang med det første år, andre har arbejdet 1-3 år, og andre igen har mere end tre års erfaring med indsatsområdet. Spørgeskemaet er blevet besvaret af 60 personer, hvilket svarer til 72 %. Fem ud af seks deltagere i spørgeskemaundersøgelsen har oplyst, at de er ansat som pædagoger, resten er medhjælpere (3 %) eller ledere (13 %). Hovedparten af deltagerne i spørgeskemaundersøgelsen har påtaget sig en nøglerolle i forbindelse med implementeringen af ”systematisk pædagogisk analyse”. De er tovholdere, hvilket bl.a. indebærer, at de fungerer som mødeledere på regelmæssige møder, hvor personalet drøfter og analyserer pædagogiske udfordringer, som de derpå i fællesskab forsøger at reducere eller fjerne. Der er foretaget syv kvalitative interview i foråret 2013 blandt tovholdere på projektet og ledere i daginstitutioner.

Referencer

Andresen, B.B. (2013). Pædagogisk analyse i dagtilbud - resultater af følgeforskning. Aalborg: University College Nordjylland.

Opdragsgiver

Uoplyst