Unnoticed Professional Competence in Day Care Work.

Forfattere
Ahrenkiel, A.
Schmidt, C.
Nielsen, B.S.
Sommer, F.M.
Warring, N.
Kilde
Nordic Journal of Working Life Studies, 3 (2), 79-96.
År
2013

Formål

Med udgangspunkt i et udvalg af danske daginstitutioner undersøger studiet, hvordan ”usynlige” professionelle pædagogiske kompetencer (Unnoticed Professional Competence) er væsentlige for pædagogers daglige interaktion, planlægning og omsorg for børnene.

Resultat

Studiet viser, at ”usynlige” professionelle pædagogiske kompetencer forekommer i tilsyneladende "banale" hverdagssituationer i daginstitutioner. Studiet konkluderer, at de ”usynlige” professionelle pædagogiske kompetencer findes i det praktiske hverdagsliv med børnene, og anbefaler et forøget fokus på disse. Studiet finder, at de ”usynlige” professionelle kompetencer er særlig fremtrædende ved planlægning af aktiviteter med børnene. Et eksempel på ”usynlige professionelle pædagogiske kompetencer” ses under forberedelserne af fotografering af børnene i forbindelse med en given social aktivitet: Den sociale aktivitet kan være iværksat som en del af daginstitutionernes læringsmål (educational curricula). De ”usynlige” kompetencer identificerer studiet som pædagogernes bestræbelser på, at alle børn kommer med på billederne, så ingen børn eller forælder føler sig oversete. Forfatterne finder, at de ”usynlige” professionelle pædagogiske kompetencer er væsentlige for pædagogernes omsorg for børnene. De ”usynlige” professionelle pædagogiske kompetencer er samtidig under pres og risikerer at miste opmærksomhed, når der i dag lægges vægt på indlæringsresultater, undervisningsplaner, dokumentation osv. Forskellige ledelsesmekanismer og krav om dokumentation og indlæringsresultater osv. medvirker til, at kompetencerne ikke anerkendes tilstrækkeligt.

Design

Studiet baseres på observationer af hverdagslivet i to danske daginstitutioner og interviews med omkring 30 pædagoger. Derudover er der indsamlet data via afrapporterede workshops for pædagoger. Observationerne foretages som deltagerobservation over en periode på 2 uger. Interviewene fokuserer på pædagogernes egne opfattelser af, hvilke kompetencer deres arbejdsområder kræver. Yderligere fokuseres på pædagogernes egen professionelle udvikling, og hvordan de oplever forandringer inden for deres arbejdsområder. Workshoppen er organiseret som et fremtidsværksted – dvs. et forløb i tre dele: kritiske perspektiver på eksisterende forhold, et åbent utopisk perspektiv på, hvad daginstitutioner kunne være, samt en realiseringsproces, hvor utopiske perspektiver genundersøges for at producere idéer til konkrete initiativer. De to daginstitutioner er udvalgt ud fra et mål om at afspejle variation i den sociale og uddannelsesmæssige baggrund og etnicitet hos børnenes forældre. Derfor består den ene daginstitution hovedsageligt af børn fra middelklassen. Den anden har en større variation og inkluderer en større andel af børn af henholdsvis ufaglærte og immigranter.

Referencer

Ahrenkiel, A., Schmidt, C., Nielsen, B.S., Sommer, F.M. & Warring, N. (2013). Unnoticed Professional Competence in Day Care Work. Nordic Journal of Working Life Studies, 3 (2), 79-96.

Opdragsgiver

Uoplyst