Formål
Formålet med studiet er at undersøge, hvorvidt jævnaldrende børns ekspressive sprogkundskaber influerer på dagtilbudsbørns sprogfærdigheder i en norsk sammenhæng. Forfatterne vurderer specifikt, om jævnaldrende børns ekspressive sprog i 2-årsalderen kan bruges til at forudsige dagtilbudsbørns receptive sprog i 4-årsalderen, herunder om jævnaldrende børns sprogfærdigheder kan have en kompenserende effekt på forskelle i sprogfærdighed grundet forældrenes uddannelsesbaggrund.
Resultat
Studiets resultater viser, at jævnaldrende børns ekspressive sprogfærdigheder i 2-årsalderen ikke i gennemsnit kan bruges til at forudsige dagtilbudsbørns sprogfærdigheder i 4-årsalderen. Imidlertid peger studiet på, at det at tilhøre en børnegruppe med stærkere sprogfærdigheder ser ud til at svække forskelle i sprogfærdighed grundet moderens uddannelsesbaggrund. Således er det muligt, at det at tilhøre en sprogligt stærk børnegruppe kan kompensere for forskelle i forældres uddannelsesbaggrund, hvilket kan bidrage til en større grad af lighed med hensyn til sprogfærdigheder blandt dagtilbudsbørn.
Design
Studiets empiriske materiale stammer fra BONDS, The Behavior Outlook Norwegian Developmental Study, som er et longitudinelt studie af 1157 børn og deres forældre i fem kommuner i det sydøstlige Norge. I nærværende studie anvendes et udvalg bestående af 539 børn fra 57 dagtilbud, hvor der findes data for mindst tre andre jævnaldrende børn fra samme dagtilbud. Dataindsamlingsmetoderne består af sprogtests, som suppleres med information om socio-demografiske karakteristika (primært mors uddannelse) og dagtilbudsrelaterede variable (fx antal timer tilbragt i dagtilbuddet og normering).
Referencer
Ribeiro, L. A., Zachrisson, H. D., & Dearing, E. (2017). Peer effects on the development of language skills in Norwegian childcare centers. Early Childhood Research Quarterly, 41, 1-12.