Formål
Studiet udforsker, hvordan de danske sundhedsmyndigheders retningslinjer for smitteforebyggelse under coronapandemien påvirkede det daglige liv i daginstitutionerne. Forskerne undersøgte ændringerne, mulighederne og udfordringerne, som det pædagogiske personale oplevede, samt hvordan begrænsningerne påvirkede hverdagen i daginstitutionen og det pædagogiske arbejde. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan påvirker hygiejnetiltag og smitterisikobegrænsninger det pædagogiske arbejde med børn i alderen nul til seks år?
Resultat
Resultaterne af studiet viser, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer medførte betydelige tilpasninger i daginstitutionerne. Disse tilpasninger fokuserede på at være tæt på børnene for at skabe tryghed, understøtte deres medbestemmelse og motivation samt daglig kommunikation med forældre. Efter genåbningen oplevede mange en "pædagogisk undtagelsestilstand", men også en tro på, at de sammen kunne overvinde udfordringerne. I november 2020 følte mange pædagoger dog en vedvarende undtagelsestilstand, som førte til følelser af magtesløshed og træthed på grund af konstante tilpasninger.
Design
Datamaterialet består af flere virtuelle fokusgruppeinterview med pædagoger fra syv daginstitutioner, primært på Sjælland. Desuden interviewede forskerne daginstitutionsledere samt et antal pædagogiske konsulenter og forældre.
Referencer
Grumløse, S. P., Marschall, A. & Prins, K. (2021). "Pædagogik i skyggen af corona: En kulturanalytisk undersøgelse af pædagogisk arbejde efter genåbningen af daginstitutionerne". Dansk Paedagogisk Tidsskrift, 2021(2):52-66.