Formål
Det overordnede formål med studiet er at rapportere andelen af organofosfater i støv indsamlet i henholdsvis dagtilbud og hjem. Organofosfater anvendes i en række forskellige materialer og produkter, herunder som flammehæmmere, og de findes i vidt omfang i indendørsmiljøer. Visse organofosfater associeres med negative helbredseffekter. Det specifikke formål med studiet er trefoldigt, idet forfatterne sigter mod (1) at rapportere andelen af udvalgte organofosfater i støvprøver indsamlet fra børneværelser og dagtilbud, (2) at udforske sammenhænge mellem niveauerne for de enkelte organofosfater samt (3) at sammenligne resultaterne med andre tilsvarende studier for at få en fornemmelse af eventuelle variationer i tilstedeværelsen af organofosfater over tid og mellem forskellige geografiske miljøer. Disse informationer kan ifølge forfatterne bidrage til den eksisterende viden om danske børns eksponering for organofosfater.
Resultat
Overordnet viser resultaterne, at mængden af organofosfater i støv er større i dagtilbuddene sammenlignet med de tilsvarende andele registreret i børnenes hjem. De fundne værdier ligger på linje med lignende målinger fra andre industrialiserede lande. Forfatterne vurderer, at de deltagende børns eksponering for organofosfater gennem indtagelse af støv i de fleste tilfælde befinder sig under de nuværende grænseværdier, med det forbehold, at også indånding og optagelse gennem huden forventes at udgøre substantielle eksponeringsruter for organofosfater i indendørsmiljøer.
Design
Studiet er en del af projektet Indoor Environment and Children’s Health (IECH), der undersøger sammenhængen mellem børns sundhed og deres indendørsmiljø. I forbindelse med det overordnede projekt blev spørgeskemaer sendt ud til 17.486 fynske familier med børn i alderen 1-5 år, med en svarrate på ca. 63 %. På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen udvalgte forskerne 500 børn mellem 3 og 5 år til det studie, som afrapporteres her. Støvprøver fra disse børns soveværelser blev indsamlet, ligesom der blev taget prøver i alle de deltagende børns dagtilbud (i alt 151 dagtilbud).
Referencer
Langer, S., Fredricsson, M., Weschler, C. J., Bekö, G., Strandberg, B., Remberger, M., Toftum, J., & Clausen, G. (2016). Organophosphate esters in dust samples collected from Danish homes and daycare centers. Chemosphere 154, 559-566.
Opdragsgiver
Villum Fonden