Formål
Studiet undersøger, hvordan børn og ansatte i naturbørnehaver oplever børns deltagelse gennem leg og hverdagsliv, og hvordan sted og relationer påvirker de situationer, hvor børnene deltager.
Resultat
Resultaterne viser, at naturens åbne og flydende karakter skaber et dynamisk rum for børns leg, stimulerer kreativitet og social inklusion, fremmer ansvar og skaber bånd mellem børn og voksne. De ansatte støtter og tager del i børnenes initiativer, men undgår at introducere og styre aktiviteterne. Forskerne bag studiet konkluderer, at de miljømæssige og pædagogiske kontekster i naturbørnehaver tilbyder en række inkluderende situationer, og samtidig stiller de spørgsmålet, om alle børn har de fornødne evner til den aktive deltagelse.
Design
Datamaterialet består af fokusgruppeinterview med børn og ansatte i seks forskellige naturbørnehaver. I alt deltog 30 børn (i alderen tre til fem år) og 20 ansatte. De ansatte havde forskellige uddannelsesmæssige baggrunde (pædagog, specialpædagog, faglig medarbejder, praktikant og pædagogmedhjælper) og mellem et og elleve års erfaring med at arbejde i naturbørnehaver. De fleste af de ansatte havde også erfaring med arbejde i traditionelle børnehaver. Børnene og de ansatte deltog i separate fokusgrupper.
Referencer
Alme, H. & Reime, M. A. (2021). "Nature kindergartens: a space for children’s participation". Journal of Outdoor and Environmental Education, 24(2):113-131.