Formål
Studiet undersøger, hvordan pædagoger i naturbørnehaver i tre lande interagerer med børnene og naturen, og hvordan de ansattes maskulinitet og femininitet, der formes gennem sociokulturelle diskurser, udspiller sig i naturbørnehaver. Målet er at få en bedre forståelse for, i hvilken grad børnehavepersonalets kønnede væremåde er anderledes i naturbørnehaver end i børnehaver med flere indendørsaktiviteter.
Resultat
Resultaterne viser, at naturkonteksten bidrog til, at pædagogerne ikke skelnede tydeligt mellem, hvad der var mandlige og kvindelige roller og arbejdsopgaver i børnehavens hverdag. Den kærlighed, de udtrykte til naturen, og de aktiviteter, de lavede ude sammen med børnene, var ikke kønnede. De ansatte udtrykte en mangfoldighed af maskulinitet og femininitet, uden at det gik ud over deres egen selvopfattelse. Forskerne mener, at naturomgivelserne skaber bestemte normer for adfærd, der udfordrer de traditionelle mandlige og kvindelige roller, og siger, at naturkonteksten i disse børnehaver giver pædagogerne mulighed for at påtage sig forskellige roller som f.eks. at bruge økse, tænde bål eller lave mad. Kønsregimerne eksisterer stadig, men er mindre fremtrædende og bliver udfordret mere end i traditionelle børnehaver.
Design
Forskerne observerede hverdagen i tre naturbørnehaver i Danmark, Finland og Skotland over en periode på 16 måneder. De besøgte hver børnehave en gang hvert semester og filmede i alt 53 forskellige observationer. Efter observationerne blev børnehavepersonalet (fem mænd og to kvinder) interviewet.
Referencer
Nugent, C., MacQuarrie, S. & Beames, S. (2019). “‘Mud in my ears and jam in my beard’: Challenging gendered ways of being in nature kindergarten practitioners”. International Journal of Early Years Education, 27(2):143-152.