Formål
Formålet med studiet er at identificere sociale faktorer, som kan påvirke børns muligheder for risikofyldt leg i en norsk børnehavekontekst. Studiet har også som mål at undersøge, hvordan forældre og børnehaveansatte kan fremme børns risikofyldte leg. Risikofyldt leg defineres som spændende og udfordrende former for leg, som kan medføre fysiske skader, men som også har positive effekter på børns udvikling og sundhed.
Resultat
Studiet identificerer tre forskellige faktorer, som kan påvirke børns muligheder for at deltage i risikofyldt leg i børnehaven: antagelser om barndom, forældres og ansattes holdninger og pædagogiske praksisser. At have tillid til at børn kan udvikle de nødvendige færdigheder gennem egne erfaringer, i stedet for at blive undervist i disse færdigheder af voksne, bliver fremhævet som vigtigt i datamaterialet. De børnehaveansatte beskriver, hvordan børns læringsproces opstår direkte gennem handlinger uden indblanding fra voksne.
Design
Datamaterialet blev indhentet via deltagende observation af 28 børn i alderen tre til fire år i en norsk børnehave og via semistrukturerede interview med forældre og ansatte.
Referencer
Obee, P., Sandseter, E. B. H., Gerlach, A. & Harper, N. J. (2021). "Lessons learned from Norway on risky play in Early Childhood Education and Care (ECEC)". Early Childhood Education Journal, 49:99-109.