Leadership for Developing Consensus of Perspectives on Children’s Learning in Early Childhood Centers

Forfatter
Moen, K. H.
Kilde
Varhaiskasvatuksen Tiedelehti – Journal of Early Childhood Education Research 5(2), 226-246.
År
2016
ISBN
29561318

Formål

Studiets formål er at undersøge, hvordan dagtilbudsledere (directors of early childhood centers) arbejder med at fremme en fælles forståelse af børns læring blandt deres medarbejdere. Forfatteren stiller tre undersøgelsesspørgsmål: (1) Hvor eksplicit arbejder dagtilbudsledere med at fremme en fælles forståelse af børns læring blandt medarbejderne? (2) Hvordan leder og organiserer dagtilbudsledere processen i dette arbejde? (3) Hvad opfatter dagtilbudsledere som særligt udfordrende i dette arbejde?

Resultat

Overordnet viser resultaterne, at der er forskel på, hvor eksplicit de enkelte dagtilbudsledere arbejder med at fremme en fælles forståelse af børns læring blandt deres medarbejdere. Dagtilbudslederne leder og organiserer på forskellige formelle og uformelle måder lærings- og udviklingsprocesser for at fremme en fælles forståelse af børns læring blandt medarbejderne, og de gør brug af både direkte og indirekte pædagogisk lederskab. Kun én af dagtilbudslederne havde slet ikke arbejdet med læringsbegrebet.

Studiet viser, at de dagtilbudsledere, der gør brug af direkte pædagogisk lederskab (direct pedagogical leadership), arbejder med perspektiver på børns læring på en tydelig og eksplicit måde. Disse ledere har stor opmærksomhed på begrebet læring og diskuterer læringsbegrebet med deres medarbejdere på forskellige måder. Perspektiver på børns læring bliver også inkorporeret i dagtilbuddets årsplan, visioner, hjemmesideprofil etc. Nogle af dagtilbudslederne trækker også på eksterne input såsom relevante kurser arrangeret af kommunen eller via faglitteratur, studieture, netværk og samarbejde med universiteter eller professionshøjskoler.

Indirekte pædagogisk lederskab (indirect pedagogical leadership) er en måde, hvorpå dagtilbudslederen skaber nogle særlige rammer og formelle strukturer, der er bestemt som et forum for medarbejdernes læring. Inden for disse rammer kan medarbejderne dele deres erfaringer, refleksioner og viden med hinanden og derved udforske værdier og perspektiver på børns læring. Selvom de fleste dagtilbudsledere beskriver, at de ser sig selv som ansvarlige ophavsmænd for sådanne lærings- og udviklingsprocesser, beskriver nogle dagtilbudsledere også idéer og emner, der kommer fra medarbejderne selv. Der er således ikke kun tale om ”top-down”-processer, men også det omvendte.

Studiet viser, at dagtilbudslederne finder det udfordrende at fremme en fælles forståelse af børns læring blandt medarbejderne, særligt fordi det er meget tidskrævende. En stor andel af ikke pædagogisk uddannet personale betyder blandt andet, at det er udfordrende at diskutere teoretiske perspektiver på børns læring, hvilket gør arbejdet ekstra tidskrævende.

Design

Datamaterialet består af semistrukturerede interview med 16 dagtilbudsledere fra både kommunale og private dagtilbud i tre norske kommuner. Fire dagtilbudsledere var ansat i små dagtilbud (< 45 børn), syv var ansat i mellemstore dagtilbud (45-79 børn), og fem var ansat i store dagtilbud (> 80 børn). Der var således stor forskel på, hvor stor en medarbejdergruppe de enkelte dagtilbudsledere havde ledelsesansvar for. Alle dagtilbudsledere var uddannede pædagoger, mens 14 også havde deltaget i efteruddannelse. De havde alle stor erfaring fra dagtilbudsområdet, mens deres erfaring som dagtilbudsledere varierede mellem fire måneder og 32 år.

Referencer

Moen, K. H. (2016). Leadership for Developing Consensus of Perspectives on Children’s Learning in Early Childhood Centers. Varhaiskasvatuksen Tiedelehti – Journal of Early Childhood Education Research 5(2), 226-246.

Opdragsgiver

Forskningsrådet i Norge