Formål
Målet med studiet er at gennemføre en legeintervention i en svensk børnehave, som indebærer forebyggende arbejde med henblik på at reducere risikoen for at udvikle psykiske sundhedsproblemer. Studiet handler ikke om at identificere børn med psykiske sundhedsproblemer i børnehaven, men derimod om at udvikle en forebyggende metode. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvad beskriver pædagoger som mulighederne med legeinterventionsprogrammet? 2) Hvilke hindringer beskriver pædagogerne, og hvad er der behov for at udvikle i programmet? 3) Hvilken udvikling hos børnene beskriver pædagogerne?
Resultat
Resultaterne indikerer, at interventionen kan bruges som en model for, hvordan pædagogerne kan håndtere børnene i børnehaven. Målet er, at det undersøgte legeinterventionsprogram kan udgøre en struktureret tilgang for pædagoger med henblik på at understøtte børns leg i børnehaven og forebygge angst og bekymringer senere i livet.
Design
Studiet er baseret på et legeprogram, som er udviklet og anvendt i Canada, og som også er afprøvet i Norge. Målet med programmet er at støtte børns psykiske sundhed ved at træne sociale færdigheder og støtte børnene i legen med andre børn for at forebygge angst og ensomhed. Pædagogerne førte logbog igennem de seks uger, som interventionen varede. Før legeprogrammet startede, gennemførte personalet og forældrene en vurdering af børnene ved hjælp af et vurderingsskema, hvor børnenes styrker og svagheder blev vurderet. To pædagoger og syv fireårige deltog i studiet.
Referencer
Hellberg, K., Fälth, L., & Lundbäck, B. (2021). "Kulekrabater-Lek, lärande och undervisning: en lekintervention för att stärka barns deltagande i lek - en pilotstudie". Specialpædagogik, 41(4):38-53.