Formål
Studiet undersøger, hvordan nære omsorgspersoner kan bidrage til tidlig identificering af dysleksi hos børn før skolealderen. Formålet med studiet var todelt: Det første mål var at vurdere i hvilken grad bestemte screeningsværktøjer til identificering af dysleksi, som blev udfyldt af børnehaveansatte eller ledere, kunne forudsige børnenes skriftlige og mundtlige skolepræstationer, når de var 15 år gamle. Det andet mål var at undersøge i hvilken grad disse værktøjer ville afdække de samme forskelle mellem dysleksigruppen og kontrolgruppen (børn som ikke var i risikogruppen for at udvikle dysleksi), som man kunne se i individuelle test. Desuden ønskede forskerne at undersøge, hvordan læse- og skrivefærdighederne udviklede sig i løbet af de ti år og at identificere udviklingsmønstre hos børnene.
Resultat
Forskerne konkluderer, at screeningsværktøjer, som bliver udfyldt af nære omsorgspersoner, giver værdifuld information om pålidelige tidlige indikatorer og udviklingsmønstre i forhold til dysleksi. Sådanne screeningsværktøjer, som kan bruges af pædagoger og ledere, identificerede klare forskelle mellem kontrolgruppen og dysleksigruppen på samme måde som de individuelle test. Resultaterne viser dermed, at det er muligt at identificere tidlige indikationer på forskellige udviklingsbaner for dysleksi. Forskerne bag studiet mener, at dette vil have en praktisk betydning for arbejdet med undervisning og planlægning af tiltag.
Design
Studiet er baseret på data indsamlet fra Bergen Longitudinal Dyslexia Study, som fulgte et tværsnit af norske børn fra de var fem til elleve år gamle. Ti forhåndsudvalgte børnehaver fra fire kommuner i regionen Vest-Norge blev inviteret til at deltage. Forældre til 109 af de 120 aktuelle femårige gav samtykke til at deltage i studiet. Der blev brugt tre screeningsværktøjer, som kunne udfyldes af børnenes omsorgspersoner: RI-5 (et spørgeskema til vurdering af risikoen for dysleksi); TRAS (et ikke-standardiseret observationsværktøj i forhold til børns kommunikationsfærdigheder) og CCC-2 (et spørgeskema til vurdering af sproglige udviklingsforstyrrelser). Deltagergruppen i dette studie består af 41 børn (13 i dysleksigruppen og 28 i kontrolgruppen).
Referencer
Helland, T., Morken, F., & Helland, W. A. (2021). "Kindergarten screening tools filled out by parents and teachers targeting dyslexia. Predictions and developmental trajectories from age 5 to age 15 years". Dyslexia, 27(4):413-435.