Formål
Formålet med studiet er at undersøge effekten af en intervention målrettet tosprogede børns generelle sprogfærdigheder (general language skills) i et andetsprog.
Resultat
Resultaterne viser, at børnene i interventionsgruppen opnår signifikante forbedringer inden for tillært ordforråd, som ser ud til at være fastholdt syv måneder efter interventionen. Interventionen virker også til at have en effekt på børnenes ekspressive sprogfærdigheder, men ikke på deres receptive sprogfærdigheder. Effekterne er uafhængige af børnenes indledende sprogfærdigheder, hvilket får forfatterne til at konkludere, at tosprogede børn kan have gavn af andetsprogstræning, også selvom de starter fra et dårligt udgangspunkt. Ifølge forfatterne peger studiet overordnet på, at interventioner målrettet tosprogede børns ekspressive sprogfærdigheder i et andetsprog succesfuldt kan implementeres i dagtilbud med det formål at forbedre børnenes sproglige færdigheder inden skolestart.
Design
Forfatterne anvender et randomiseret, kontrolleret forsøgsdesign til at evaluere effekten af et interventionsprogram rettet mod tosprogede børns generelle sprogfærdigheder. Programmet består af en bred vifte af aktiviteter, herunder træning af ordforråd, grammatik og narrativer. I tillæg til de strukturerede sprogaktiviteter udgør dialogisk læsning en vigtig del af programmet. Interventionsprogrammet består af i alt 54 sessioner, fordelt på tre ugentlige lektioner over 18 uger. Hver uge afholdes to gruppesessioner af 40-45 minutters varighed samt en individuel session for hvert barn af 10 minutters varighed. Interventionsprogrammet varetages af pædagoger, som har modtaget to dages oplæring forud for interventionen.
De deltagende børn har norsk som andetsprog og går i 31 forskellige dagtilbud i to forstadskommuner. I alt 115 børn med en gennemsnitsalder på 5 år og seks måneder deltager, fordelt på henholdsvis en interventionsgruppe og en kontrolgruppe. Med henblik på at måle effekten af interventionen testes alle børns sproglige færdigheder inden for tillært ordforråd (taught vocabulary), dvs. ord, som anvendes i interventionen, ekspressive og receptive sprogfærdigheder samt narrative færdigheder. Børnene testes før interventionens start, efter interventionen og ved en opfølgende test syv måneder efter interventionen (hvor børnene er startet i skole).
Referencer
Rogde, K., Melby-Lervåg M., & Lervåg, A. (2016). Improving the General Language Skills of Second-Language Learners in Kindergarten: A Randomized Controlled Trial. Journal of Research on Educational Effectiveness 9(1), 150-170.
Opdragsgiver
Norges Forskningsråd