Formål
Afhandlingen er baseret på et ph.d.-projekt, der undersøger, hvordan det, der opfattes som samfundskriser, nærmere bestemt velfærdsstatens bæredygtighed, gøres til springbræt for pædagogiske tiltag i børnehaven. Formålet er at producere viden om sammenhænge mellem stat, politik og pædagogik. Denne viden kan bidrage til samfundets refleksion over sig selv og sine institutioner. Samtidig kan projektet bidrage til en pædagogfaglig og samfundsmæssig diskussion af statslige indgreb i opdragelsesfeltet i og med den rolle, som børnehaven spiller i nationalstatens borgerdannelsesarbejde.
Forskningsspørgsmål: Hvordan konstitueres og begrundes børnehaven gennem velfærdsstatslige argumenter angående børns fremtid?
Resultat
Afhandlingens anden analysedel behandler barnets potentiale som nationalt værn for derved at vise, hvordan børnehaven gennem sit velfærdsarbejde bidrager til velfærdsstatens symbolske grænsearbejde. I denne del af afhandlingen viser forfatteren, hvordan barnet gennem forestillinger om samfunds-, arbejds- og livsduelighed forventes at kunne værne om velfærdsstaten Danmark i fremtiden.
Design
Afhandlingen er empirisk baseret på interviews med børnehavepædagoger, tidsskriftsartikler fra pædagogernes fagblad samt lovgivning om børnehavetilbud og pædagoguddannelse. Materialet dækker en periode på 70 år og organiseres analytisk som et fladt netværk af udsagn. Analysestrategisk og formidlingsteknisk tager afhandlingen udgangspunkt i en postmoderne ramme, der hovedsageligt bygger på Michel Foucaults begrebsapparat.
Referencer
Rosengaard, S. (2018). “Fremtiden starter i børnehaven: Postmoderne analyser af velfærdsstatslige investeringer i det lille barns nationale dannelse”. Akademisk avhandling. Københavns Universitet.