Formål
Studiets formål er at undersøge børns forståelse af de to fysiske fænomener “at flyde” og “at synke”.
Resultat
Resultaterne viser, at børnene har mulighed for at øge deres aktuelle forståelse af de fysiske fænomener ”at flyde” og ”at synke”, hvis der vel at mærke kommunikeres om fænomenerne. Det konkluderes, at børnene kan støtte hinanden til at forstå, hvad der foregår under udforskende aktiviteter, men også til at forbedre aktiviteterne, således at aktiviteterne gennemføres på baggrund af børnenes egne erfaringer og aktuelle forståelse. Det understreges, at det for at kunne understøtte udviklingen af børnenes kognitive evner og samarbejdsfærdigheder er vigtigt, at pædagogen på en sensitiv måde tager aktivt del i de fysiske eksperimenter og børnenes observationer og diskussioner.
Design
Undersøgelsen er et casestudie, hvor data indsamles i to dagtilbud. Data indsamles primært ved hjælp af videooptagelser, herunder metoden kvalitativ skygning, hvor forskeren følger informanten i hans/hendes aktiviteter. Forskerens feltnoter og refleksioner inddrages i begrænset omfang. I studiet analyseres én aktivitet, hvor en pædagog (teacher) og fire børn samarbejder og udforsker en række aspekter relateret til de fysiske fænomener ”at flyde” og ”at synke”.
Referencer
Larsson, J. (2016). Emergent science in preschool: The case of floating and sinking. International Research in Early Childhood Education 7(3), 16-32.
Opdragsgiver
Uoplyst