"Drawing the leaves anyway": Teachers embracing children's different ways of knowing in preschool science practice

Back to front page
Forfatter
Areljung, S., Ottander, C., & Due, K.
Kilde
Research in science education.
År
2016
ISBN
27392404

Formål

Studiets formål er at undersøge, om og hvordan pædagoger (teachers) kombinerer naturvidenskab (science) med dagtilbudspraksis i aktiviteter med naturvidenskabeligt indhold. Det undersøges, (1) hvordan pædagogers snak om naturvidenskab i dagtilbud relaterer sig til forskellige mulige måder, hvorpå børn lærer om naturvidenskab, og (2) hvordan pædagoger håndterer formodede spændinger mellem naturvidenskabelig praksis, som betoner de objektive og logiske sider af læring, og dagtilbudspraksis, som betoner de subjektive og intuitive sider af læring.

Resultat

Overordnet viser resultaterne, at der findes adskillige måder, hvorpå børn har mulighed for at lære om naturvidenskab i dagtilbud, og at børn nærmer sig naturvidenskab i dagtilbudsaktiviteter med hele deres krop, fx ved hjælp af drama, dans og eksperimenter. Pædagogerne kombinerer generelt læringsmål om naturvidenskab med dagtilbudspraksis på en måde, der ikke skaber spændinger mellem naturvidenskabelig praksis og dagtilbudspraksis, ligesom pædagogernes snak om naturvidenskab i dagtilbud uden problemer bevæger sig frem og tilbage mellem læring, der kan forbindes med noget subjektivt og intuitivt, og læring, der kan forbindes med noget objektivt og logisk. Studiet viser, hvordan naturvidenskab i dagtilbud er forbundet med de anvendte begrebspar, men at det ene begreb (fx logisk) ikke har større værdi end det andet (intuitiv). Ifølge forfatterne indikerer dette fund, at de deltagende pædagoger har fundet en måde at gennemføre dagtilbudsaktiviteter med naturvidenskabeligt indhold på, som trodser de formodede spændinger mellem naturvidenskab og dagtilbudspraksis.

Forfatterne finder, at langt de fleste af pædagogerne taler om naturvidenskab i dagtilbud som noget, der skal give børnene viden om og forståelse for den materielle verden, mens kun få pædagoger omtaler naturvidenskab i dagtilbud som en måde, hvorpå børn kan finde forklaringer på naturvidenskabelige fænomener. Generelt finder pædagogerne det ikke problematisk at leve op til læringsmålene om naturvidenskab i dagtilbud. Studiet viser, at i fire ud af de 11 dagtilbud har nogle eller alle pædagogerne den holdning, at de skal ”holde sig tilbage” og ikke blande sig i børnenes egne tanker om naturvidenskab. Pædagoger fra fem af dagtilbuddene udtrykker modstand mod at skulle vurdere børnenes opfattelser som ”rigtige” eller ”forkerte” eller at skulle give børnene ”færdiglavede svar”. Ifølge forfatterne kan dette tolkes som, at pædagogerne ønsker at bevare fokus på den proces, der leder hen mod et svar eller en konklusion, i stedet for selve konklusionen, og at pædagogerne ønsker at positionere deres dagtilbudspraksis væk fra opfattelser af den naturvidenskabelige praksis, som foregår i skolen.

Design

Datamaterialet består af fokusgruppeinterview med pædagoger fra 11 dagtilbud (preschools) med børn i alderen 1-5 år. Disse dagtilbud er udvalgt, fordi naturvidenskab er en udtalt del af deres dagtilbudspraksis. Forskerne besøgte hvert dagtilbud fem til 12 gange og gennemførte observationer og videooptagelser af praksis. Herefter deltog tre til fem pædagoger fra hvert dagtilbud i et fokusgruppeinterview, hvor udvalgte videooptagelser af den daglige praksis blev vist med henblik på at give pædagogerne mulighed for at diskutere naturvidenskab i dagtilbud og aktiviteter med naturvidenskabeligt indhold. Interviewene blev lyd- og videooptaget og efterfølgende transskriberet. Forskerne analyserer datamaterialet ud fra de to begrebspar objektiv-subjektiv og logisk-intuitiv.

Referencer

Areljung, S., Ottander, C., & Due, K. (2016). "Drawing the leaves anyway": Teachers embracing children's different ways of knowing in preschool science practice. Research in science education. DOI: 10.1007/s11165-016-9557-3

Opdragsgiver

Studiet er del af et større forskningsprojekt, som er finansieret af Vetenskapsrådet.