Formål
Studiet undersøger, hvordan børn leger udendørs, både i naturen og i daginstitutionens udeområde. Målet var at se, hvordan de forskellige steder påvirkede, hvordan børnene legede og interagerede med hinanden. Forskeren ønskede også at forstå, hvordan børn lærer og udvikler sig, når de leger, og hvordan de påvirkes af miljøet, de ting, som de bruger, og hvem de leger med. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan skaber legeområder i naturen betingelser for børns leg og sociale relationer i forhold til daginstitutionens legepladser?
Resultat
Resultaterne indikerer, at naturen giver bedre og mere inkluderende forhold for børns leg og sociale interaktion sammenlignet med daginstitutionens legeplads. Naturen giver børn et større rum for kreativitet, og de voksne har mere tid og færre opgaver i naturen, hvilket støtter børns udvikling og kulturelle dannelse. Studiet understreger vigtigheden af at give børn tid til at lege i naturen under vejledning af kvalificerede pædagoger med henblik på at fremme deres sociale relationer, læring og udvikling.
Design
Studiet blev gennemført i en udendørs daginstitution i Vest-Norge med 90 børn fra et til seks år. Pædagogikken er bygget på norske værdier med naturtilknytning og et aktivt udeliv. En fireårig dreng og hans deltagelse i social leg med andre børn, både i naturen og på legepladsen, udgjorde det primære fokus i analyserne. Observationerne inkluderede også fem andre fireårige. Data blev indsamlet via fire timer med videodokumentation og tre interview med pædagoger, som arbejdede med børnene.
Referencer
Sørensen, H. V. (2021). "Children’s Play and Social Relations in Nature and Kindergarten Playgrounds: Examples from Norway". I Grindheim, L. T., Sørensen, H. V., Rekers, A. (red.): International Perspectives on Early Childhood Education and Development 34, Outdoor Learning and Play, Pedagogical Practices and Childrenʹs Cultural Formation. Springer. (s. 79-93).