Formål
Studiet undersøger vores forståelse af social kapital ved at analysere social kapital som et organisationsfænomen. Her bruges daginstitutioner (mere specifikt "drop-in"-daginstitutioner) som et prisme, hvor vi kan forstå, hvordan social kapital dannes, og hvordan de mekanismer, som former udvikling af forskellige former for netværk inden for velfærdsorganisationer, etableres. Forskningsspørgsmålene er: 1. Hvilke former for fællesskab opbygges der i "drop-in"-daginstitutioner? 2. Hvilken påvirkning har forskelle i måder at organisere daginstitutioner på i forhold til social kapital, som kan opbygges i disse organisationer?
Resultat
Resultaterne viser, at daginstitutionerne i studiet i varierende grad havde succes med at skabe brobyggende netværk og fællesskaber. Resultaterne viser desuden, at formelle organisatoriske faktorer som ejerskab, organisatoriske mål, profilering, placering og pædagogisk indhold påvirker dannelsen af brobyggere i forhold til social kapital. Sammensætningen af brugergrupper og brugergruppernes motivation for at deltage påvirker mest tydeligt vilkårene for etablering af fællesskaber. Daginstitutioner med en heterogen brugergrupper og en brugergruppe, som er fællesskabsorienteret, har større succes med at skabe brobyggende sociale netværk.
Design
Analysen er baseret på kvalitative data bestående af interview og dokumenter indhentet fra seks forskellige daginstitutioner i Norge, hvor analysen er foretaget ved hjælp af begreber fra organisationsteori samt Wengers teori om praksisfællesskab.
Referencer
Vannebo, B. I., & Ljunggren, E. B. (2021). "Bridging or bonding: An organizational framework for studying social capital in kindergartens". International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(5):2663.