Børns stressreaktion i mødet med dagtilbud – et casestudie om pædagogisk personales arbejde med 0-6-årige børns stressreaktioner i dagtilbud.

Forfatter
Andersen, S. T.
År
2021

Formål

Studiet udforsker børnehave-/vuggestueansattes egne forståelser af deres arbejde med stress hos børn. Forskningsspørgsmålet er: Hvilken indsats gør børnehave-/vuggestueansatte for at forstå og forebygge stress blandt børn fra nul til seks år.

Resultat

Resultaterne viser, at de ansatte i daginstitutionerne oplever, at børn kan være stressede. Der er bred enighed blandt de ansatte om, at omsorgen, nærværet og kærligheden til børnene er det vigtigste for at reducere stressniveauet. Dette vises blandt andet ved berøring (at give et knus og at ae barnet), ved at bruge en lav stemmeføring uden at sige for meget, ved at snakke til barnets følelser i stedet for fornuften, og ved at forklare at barnet har ret til sine følelser, og at den voksne er der for barnet. For at forhindre at stress opstår lægger daginstitutionerne stor vægt på vigtigheden af at være forberedt og struktureret og at skabe gennemsigtighed og forudsigelighed for barnet.

Design

Datamaterialet består af fokusgruppeinterview med pædagoger, faglige medarbejdere og pædagogmedhjælpere samt pædagogiske ledere. Mindst en ansat i hver fokusgruppe havde deltaget i et kursus i neuropsykologi. I alt blev der gennemført tre fokusgruppeinterview fordelt på tre ud af seks kommunale daginstitutioner i Morsø Kommune i Danmark. Hvert fokusgruppeinterview varede i en time, og i alt deltog elleve interviewobjekter fra de tre daginstitutioner.

Referencer

Andersen, S. T. (2021). "Børns stressreaktion i mødet med dagtilbud – et casestudie om pædagogisk personales arbejde med 0-6-årige børns stressreaktioner i dagtilbud". UCN Perspektiv, (10):7-15.