Formål
Studiet undersøger, hvordan udendørs legeområder i børnehaver påvirker forekomsten af risikofyldt leg blandt børn. Forskningsspørgsmålet er: På hvilken måde er udendørs legepladser og materialer i børnehaven knyttet til tre- til femåriges engagement i, og typer af, risikofyldt leg?
Resultat
Resultaterne viste, at risikofyldt leg var positivt associeret med fast udstyr for funktionel leg, natur og andre faste strukturer. Desuden var risikofyldt leg positivt knyttet til hjulbaseret leg. Børnene deltog i risikofyldt leg i 13 % af den observerede tid udendørs i børnehaven, og de engagerede sig i seks ud af otte risikokategorier, hvilket var en indikation af varierede interesser og muligheder. Disse resultater tyder på, at børn udnytter det tilgængelige miljø samt udstyr til risikofyldt leg.
Design
Studiet er en del af EnCompetence-projektet, som udforsker fri leg i børnehaver. Otte forskellige børnehaver deltog, og de havde udeområder, som varierede fra små asfalterede pladser til store naturområder. I alt 80 børn med en gennemsnitsalder på 3,8 år blev observeret i 935 videoer af to minutters varighed. Selv om hver legeplads var unik i forhold til størrelse og natur, havde alle legepladser fast legeudstyr som gynger og rutsjebaner.
Referencer
Sandseter, E. B. H., Sando, O. J. & Kleppe, R. (2021). "Associations between children’s risky play and ECEC outdoor play spaces and materials". International journal of environmental research and public health, 18(7):3354.
Opdragsgiver
Norges forskningsråd, Norge