Formål
Studiets mål er at udvikle flere forståelser af, hvad der kendetegner de yngste børns indflydelse på deres egen børnehavehverdag. Forskeren studerer et- til treåriges relationer til børnehavemiljøet, hvor der er fokus på børnenes handlinger og relationer i børnehaven.
Resultat
Analysen identificerer tre forskellige indflydelsesaspekter i hverdagen i småbørnsafdelingen: 1) Et kollektivt aspekt, hvor børnenes indflydelse forstås som flydende relationer mellem forskellige aktører, både menneskelige og ikke-menneskelige, 2) Et kreativt og potentielt aspekt, hvor børnene skaber nye og alternative måder at få indflydelse på, som ikke tager udgangspunkt i tidligere strukturer og synsmåder, og 3) et opretholdende aspekt, hvor børnene reproducerer tidligere rutiner og søger det, der er trygt og genkendeligt. Pædagogerne møder børnenes forsøg på at skaffe indflydelse både med standardiserede responser, der opretholder tidligere strukturer og rutiner, men også ved at tilpasse sig følelsesmæssigt til børnene. Denne tilpasning skaber mulighed for en samskabende indflydelse. Forskeren mener dog, at der i mange situationer er behov for en voksenhed, dvs. et fornuftigt og rationelt nærvær, der kan bremse eller aktivere barnet. Hun understreger, at man i stedet for kun at fokusere på, hvordan børnene verbalt udtrykker deres meninger, også kan give dem indflydelse ved at studere deres kropslige relationer med børnehavemiljøet.
Design
Studiet er baseret på empiriske data indsamlet ved hjælp af videoobservation og feltnotater i en svensk småbørnsafdeling. Forskeren har fokuseret på at følge børnene i deres børnehavehverdag. Børnene i den udvalgte gruppe var mellem nul og tre år på observationstidspunktet.
Referencer
Ungerberg, K. (2019). «Flytande inflytande. Affektiva relationer mellan barn och miljön i förskolan». Akademisk avhandling. Karlstads universitet.