Formål
Studiet undersøger interaktionerne i den dialog, der fandt sted mellem børn, pædagoger og forsker i løbet af et designbaseret samarbejde, hvor man afprøvede forskellige teknologimedierede aktiviteter (f.eks. multimodale bøger, digitale postkort og fotokollager) i børnenes overgang fra dagtilbud til skole. Forskeren ønsker at undersøge, hvilke muligheder og udfordringer der findes ved brug af teknologimedierede aktiviteter, som børnene selv har været med til at udforme, i overgangen fra dagtilbud til skole. De tre forskningsspørgsmål er: 1) Hvordan kan et sociokulturelt informeret og designbaseret studie indgå i et praksissamarbejde om overgangsaktiviteter i børns overgang fra dagtilbud til skole? 2) Hvilke situerede og teknologimedierende aktiviteter kan studiets design-eksperimenter generere i børns overgang fra dagtilbud til skole? 3) Hvordan kan disse situerede og teknologibaserede aktiviteter analyseres a) inden for rammerne af et sociokulturelt teorigrundlag? b) som overgangspraksisser, hvor børns perspektiver og deltagelsesbaner bringes i fokus?
Resultat
Forskeren mener, at det afprøvende designbaserede eksperiment ikke førte til en omstrukturering af det miljø, der var i børnehaverne og skolerne før, men snarere bidrog som en strukturerende ressource, der fremmede børnenes overgang mellem børnehave og skole. Ifølge forskeren fungerede eksperimentet som en ressource, der muliggjorde noget, som ikke allerede var der. Samtidig understreger hun, at et sådant projekt kun kan lykkes, hvis deltagerne gør det til deres eget. Det var især aktiviteterne omkring digitale billeder og multimodale bøger, der fungerede bedst blandt børn og lærere. Ifølge forskeren genererede projektet gennem afprøvning i fællesskab flere aktiviteter, der var nyttige i overgangen mellem børnehave og skole.
Design
Studiet er udformet som et eksperimentelt samarbejdsprojekt om overgangen fra dagtilbud til skole mellem forskeren, fire børnehaver og to skoler i en dansk kommune. Samarbejdet tog form af en åben og udforskende proces, hvor deltagerne sammen udviklede en række forskellige teknologimedierede aktiviteter, der blev afprøvet og videreudviklet i samarbejde med børnene. Aktiviteterne bestod blandt andet af billeder med fotokollager, multimodale bøger og digitale postkort. Studiet foregik over to overgangsforløb mellem børnehave og skole i 2017 og 2018. I alt deltog 87 børn og 12 pædagoger og lærere.
Referencer
Odgaard, A. B. (2019). ”Teknologimedierede aktiviteter i børns overgang fra dagtilbud til skole: Et sociokulturelt informeret og design-baseret studie”. Akademisk avhandling. Syddansk Universitet.