Structural and Process Quality of Danish Preschools: Direct and Indirect Associations With Children's Growth in Language and Preliteracy Skills

Forfatter
Slot, P. L., Bleses, D., Justice, L. M., Markussen-Brown, J. & Højen, A.
Kilde
Early Education and Development, 29(4):581-602
År
2018

Formål

Strukturel kvalitet i børnehaver betragtes som en forudsætning for proceskvalitet, som er relateret til børnenes udvikling, men beviserne for denne sammenhæng er uklare. På trods af stærke teoretiske påstande er empirisk dokumentation, der understøtter den indirekte relation mellem strukturelle træk og proceskvalitet og påvirkningen af disse to faktorer på børns resultater disse to faktorers indvirkning på børns resultater, begrænset. Dette studie bidrager til viden om temaet ved at (a) undersøge de direkte relationer mellem strukturelle klasseværelsesfunktioner og lærere, hvor fokus var på vækst i børnenes sprog og tidlige læserelaterede færdigheder, baseret på en undersøgelse af over 3.000 børn, (b) studere de associationer, som proceskvalitet skaber for børns udvikling, ved brug af observationsmetoden Classrook Assessment Scoring System Pre-K (CLASS pre-K) blandt mere end 400 lærere, og (c) teste de indirekte effekter af strukturel kvalitet gennem proceskvalitet på vækst i børns færdigheder. Forskningsspørgsmålene var: a) Hvad er de direkte effekter af strukturel kvalitet på børns sprog og tidlige læserelaterede færdigheder i førskolen? b) Hvad er effekten af proceskvalitet på børns færdigheder i skolen? c) Er effekten af strukturel kvalitet i børnenes udvikling medieret af proceskvalitet?

Resultat

Proceskvalitet var generelt direkte positivt associeret med gevinster i børnenes sprog og tidlige læserelaterede færdigheder, mens strukturel kvalitet ikke havde en lige så direkte relation. Derudover blev børnenes gennemsnitlige sprogfærdigheder og tidlige læserelaterede færdigheder positivt relateret til en læringsgevinst. Resultaterne illustrerer kompleksiteterne i relationer mellem strukturel kvalitet og proceskvalitet på den ene side og børns skolepræstationer på den anden.

Design

Denne kvantitative undersøgelse har observeret et bredt udvalg af børnehaver. I alt deltog 134 førskoler, 3.132 børn mellem 3-6 år, i studiet. De deltagende lærere blev bedt om at indsende tre videoer af tre daglige aktiviteter og rutiner, både før og efter intervention. Aktiviteterne skulle inkludere op til fem børn. Erfarne observatører kodede alle videoer med CLASS Pre-K, så man kunne give alle lærerne en pointværdi baseret på de tre videoer, de indsendte.

Referencer

Slot, P. L., Bleses, D., Justice, L. M., Markussen-Brown, J. & Højen, A. (2018). «Structural and Process Quality of Danish Preschools: Direct and Indirect Associations With Children's Growth in Language and Preliteracy Skills». Early Education and Development, 29(4):581-602.