Formål
Studiets mål er at belyse, hvordan forældre, der har børn i svenske børnehaver eller førskoleklasser, beskriver deres børn, hvordan de oplever samarbejdet med børnehaven/førskolen, og hvad de mener om børnenes overgang fra børnehave til førskoleklasse. De tre forskningsspørgsmål er: 1) Hvad beskriver forældrene som deres egne børns egenskaber og evner? 2) Hvad er forældrenes opfattelse af børnenes læringsmiljø, samarbejdet mellem hjem og børnehave/førskoleklasse og overgangen fra børnehave til førskoleklasse? 3) Er det muligt at skelne mellem forskellige idealtypiske forældretilgange til børns tidlige læring? Og i så fald hvad er de?
Resultat
Mere end halvdelen af børnene blev beskrevet af forældrene som gennemsnitlige i deres udvikling, mens enkelte af forældrene beskrev deres børn som begavede og talentfulde. Omkring en tredjedel af forældrene mente, at deres børn specialpædagogiske behov. Flere forældre hævdede, at kvaliteten i børnehaverne var højere end kvaliteten i førskoleklasserne, og et flertal mente også, at samarbejdet mellem børnehave og hjem var bedre end samarbejdet førskoleklasse-hjem. Følgende tre idealtypiske forældretilgange blev identificeret: 1) involverede og bekymrede forældre, 2) involverede, men ubekymrede forældre, 3) lidt involverede og ubekymrede forældre. Antallet af involverede og bekymrede forældre steg i overgangen fra børnehave til førskoleklasse.
Design
Det empiriske datagrundlag er interviews med 27 forældre (22 mødre og 5 fædre) med børn i børnehaven eller en førskoleklasse. Forældrene kom fra syv forskellige svenske kommuner og havde nogenlunde ens socioøkonomisk baggrund. Forskerne tog kontakt med flere svenske børnehaver og spurgte efter forældre, der var interesserede i at deltage i studiet. Forældrenes perspektiver blev indsamlet ved hjælp af livshistorie-interviews, der blev optaget på bånd og transskriberet.
Referencer
Sandström, M., Lundqvist, J. & Axelsson, A. (2019). “Parents’ ideal type approaches to early education pathways: life stories from Sweden”. International Journal of Early Childhood Special Education, 11(1):64-79.